Avslaget er av tjenestekontoret i Hadsel begrunnet med søkers økonomiske evne, og det vises til at Rune Hultgren Olsen har en sekssifret formue.

– Selvfølgelig viser ligningsopplysningene at han har en formue. Dette er fordi han eier eget hus. Men hadde kommunen gått inn og vurdert hans reelle økonomiske situasjon som uføretrygdet, ville de sett at det ikke er mye til overs hver måned når regningene er betalt, mener søster Anna, som i tillegg til mor Karen er verge for Rune.

– Kommunen sparer faktisk

De har gitt VA innsyn og ønsker å frita kommunen fra taushetsplikt i saken. Tjenestekontorets avslag ble fattet 1. juni, og snaut to uker senere sendte de en klage på vedtaket.

Når det gjelder selve avslaget mener de det er urimelig at Rune, som har omfattende bistandsbehov, skal måtte betale for ledsager på ferie selv.

– I det daglige har han døgnkontinuerlig bistand, tre vakter i døgnet. Ferien det er snakk om er til huset til mamma og pappa i Spania. De er innstilt på å ta en vakt hver, slik at kommunen faktisk sparer på utgifter til bemanning når Rune er på ferie, sier søsteren.

– Søknadsskjema gjemt bort

Hun mener også det er altfor vanskelig å finne fram til søknaden om ferietilskudd, og deretter svært krevende å fylle ut skjemaet.

– Vi vil gjøre oppmerksom på at kommunestyret gjorde vedtak i desember på at retningslinjer og søknadsskjema skulle revideres og gjøres tilgjengelig og markedsføres for brukere. I dag ligger dette gjemt på Hadsel kommunes hjemmesider og er lite tilgjengelig for dem som ikke kan logikken i hjemmesidene, heter et i klagen undertegnet av de to vergene.

De hevder, så vidt de kjenner til, at ingen brukere har mottatt informasjon direkte om denne muligheten til å søke tilskudd.

– Alvorlig brudd på taushetsplikt

Men det har kommet andre ting i posten som ikke burde vært sendt ut. I tillegg til klagen på avslaget, viser Hultgren Olsen til at vedtaket om avslag, som egentlig skulle til Rune, ble sendt til en annen person på Stokmarknes.

– Dette er et alvorlig brudd på taushetsplikten, skrives det i klagen.

VA har fått se et brev fra kommunen som både bekrefter og beklager at vedtaket var sendt til feil person.

– Hadde det vært et engangstilfelle, hadde vi kanskje kunnet sett gjennom fingrene med det. Men dette er bare ett av mange lignende tilfeller jeg kjenner til der kommunen er lemfeldig med taushetsplikten. De fleste orker eller klarer ikke å ta det videre, men det har vi bestemt oss for å gjøre nå, sier Anna Hultgren Olsen som er styremedlem i Hadsel lokallag i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU). Moren Karen er leder i samme lokallag og landsstyremedlem i NFU.

Feil opplysninger

Et siste element i saken er at det i vedtaket står at klagen, dersom den ikke tas til følge, oversendes til Fylkesmannen for endelig avgjørelse.

– Dette er jo ikke en lovpålagt ytelse, og så vidt vi vet har ikke Fylkesmannen noe med dette å gjøre. En konsekvens av dette er at opplysninger om klageadgang er direkte feil, lyder klagen.