Adrian Lund fra Melbu har en sommerjobb litt utenom det vanlige: 13. juli skal han sykle fra Lindesnes, og begynne på turen nordover. Hvor langt han kommer, vet han ikke.

– Matkasseselskapet Proviant søkte etter noen som starta på Lindesnes, for å sjekke hvor langt man kommer på én matkasse Proviant. Ikke for å virke reklamerende, men jeg har nylig brukt dem, og for meg som reiser mye, er det genialt å få det på døra. Så når de søkte, syns jeg det virka kult. Jeg tenkte at det nok var mange om beinet, og at jeg kanskje ikke ville få den, men skrev i søknaden at jeg var personen de søkte etter, hadde selvtillit, sier han.

Proviant er et selskap som leverer kasser med dagligvarer på døra, sammen med ukesmenyer. Det finnes flere slike selskaper i Norge, ingen av dem leverer foreløpig til Vesterålen.

Lund har med seg en såkalt familiekasse, som er ment å holde for en familie i en uke, og så skal han sykle så langt han kommer før han er tom for mat.

– Jeg må dele opp litt rasjoner der, blir sikkert noe middag til frokost også. Maten rasjoneres, og jeg må se om jeg får stekt opp og lagra på et vis, så det holder seg. Det er en del av utfordringa. Jeg er som alltid ikke fremmed for en utfordring, og tar det med glede. Jeg skal se hvordan jeg klarer meg uten å sulte, det går jo noen kalorier om dagen når man sykler, sier han.

Falt for Adrians historie

Kjetil Graver er sjef for Brandhub, selskapet bak Proviant, og han var ikke i tvil om at de skulle gå for Adrian.

– Det var veldig mange sterke kandidater, som la mye arbeid i dette, jeg tror vi fikk 6000 delinger av artikkelen på Facebook, det tok helt av. Men han var veldig annerledes enn de andre. Det falt jeg for. Noen sa: «tør vi dette, han har Tourettes,» og lignende ting. Men han skilte seg ut, han var annerledes, og jeg liker å gi de som er litt annerledes, sjansen. Uten sammenligning for øvrig, jeg var en utfordrende elev, havna i spesialklasse, og lignende. Så jeg har alltid hatt sansen for å gi folk utenfor A4-boksen muligheter, sier han.

Melbuværingen blåste dem av banen med søknaden sin.

– Adrian var veldig åpen, og vi ble så imponerte over alt han har fått til. Jeg ble helt imponert. Han byr så mye på seg selv, så vi var overbeviste om at vi skulle ta sjansen. Ha er rett og slett en herlig type, sier Graver.

Underveis på sykkelturen, skal Lund filme og dele klipp blant annet på Facebook. Det bekymrer ikke Graver.

– Han får ganske frie tøyler. Det der er jeg ikke nervøs for. Vi vil vel få litt bakoversveis noen ganger, men det tåler vi. Vi liker litt sirkus. Og han er en snill type. Hvis han skulle få litt tics og utbrudd og sånn, det lever vi godt med. Han er en herlig type, så det blir rett og slett med på kjøpet, sier han.

På Sommeråpent

Innslag fra turen skal også vises på Sommeråpent.

– Lars Monsen er på tur i sommer, det er jeg også, og da skal jeg plutselig inn på Sommeråpent. Jeg skal snakke om det jeg snakker med deg om nå, om å gripe sjansen, inspirere. Jeg tror at jo flere muligheter man ser, jo flere får man. Jeg skal fronte det glade budskap, vise at når man virkelig vil noe, får man det til, sier Lund.

– Morssida er jo fra Bø. Så det blir artig å se Sommeråpent fra Bø, og jeg har mye slekt der, det er litt gøy. Jeg håper å gi litt inspirasjon. Hvis du tør, og vil, kan du få til, sier han.

Ifølge Graver var det ikke avtalt på forhånd at den som ble utvalgt, skulle være med i programmet.

– Det visste vi ikke på forhånd, men de falt også for historien hans. Vi ble positivt overraska over det, over den store interessen, vi har fått masse henvendelser fra journalister, sier han. Graver mener Lund er en type som sjarmerer:

– Han er jo så glad, så ubegripelig glad. Da føler jeg at vi har gjort et riktig valg.

Vil inspirere

Å nspirere, er et av Adrians mål med turen.

– Det er et konkurranseaspekt i dette. Jeg kan ikke si noe om hvor langt jeg tror jeg kommer, fordi folk skal gjette. Det er litt av konseptet bak det. Jeg skal sykle landet på langs, lage litt liv, møte mennesker. Og få mulighet til å dokumentere det. Jeg kan gjøre noe jeg virkelig liker. Spre det glade budskap, nå ut, sier han.

Han har ikke med seg noen på turen.

– Jeg skal dra alene, har med kamera, og skal ha med mange batterier, så jeg får lada litt underveis. Jeg vil legge ut bade på Facebook og Instagram, lage liv og oppmerksomhet langs løypa. Jeg skal invitere sykkelklubber til å bli med meg, og få trekkspillklubber til å spille langs veien. Jeg vil inspirere folk til å gjøre det de har lyst til, sier Lund.

Det gjør han selv, til gagns:

– Man må gripe mulighetene og utfordringene mer.  Jeg fikk telefon om at jeg har fått jobben tre uker før. Da må du bare kaste deg rundt, ta sjansen når du får den.

Sommerferie på sykkel

For Adrian Lund, er denne sommerjobben mest av alt veldig moro.

– Sommeråpent er bare en liten del av det. Skal ut på tur og kose meg, og samtidig få et eventyr. Tenker sommeren blir er eventyr, med fantastiske menneskemøter. Jeg syns det er artigere enn å sitte uke ut og uke inn ved ei brygge. Man får også litt mer perspektiv på ting, når man sykler landet på langs på sykkel. De små gledene, blir store, sier han.

Å sykle landet på langs, er likevel ikke bare fryd og gammen.

– Jeg har jo gjort det før, også, så jeg vet jo litt hva jeg går til. Jeg vet ikke om jeg er så glad for at jeg vet det, for jeg vet at jeg går til mye smerte, og slit. Men det slitet gir så store kontraster. Den ene timen er man utslitt, neste time helt i hundre. Du får rett og slett kjent på følelsene. Man setter mer pris på de gode øyeblikkene, når det også er tøft, sier han.

Fredag 13. juli starter han altså i Lindesnes - og hvem vet, kanskje tar turen med proviantkassa ham forbi Vesterålen?