Etter utallige runder fram og tilbake om Kringelen masseuttak, landa kommunestyret i april på å oppheve sitt eget tidlgere vedtak om å gi Kringelen masseuttak dispensjon fra arealplanen i Sortland kommune. I begrunnelsen for vedtaket, skriver kommunen blant annet at de mener uttaket ikke er omfattet av krav om reguleringsplan, fordi det har drevet siden 70-tallet, før krav om reguleringsplan kom inn i lovverket.

Juridisk dilemma

Kommunestyret var åpne om at dette var et slags forsøk på å finte ut Fylkesmannen i Trøndelag, som tidligere har påklaget vedtaket om dispensasjon. Siden de oppheva dispensasjonen, kan ikke Fylkesmannen klage på det. At Fylkesmannen er uenig i begrunnelsen, er irrelevant, ettersom kommunen følger Fylkesmannens vurdering og omgjør vedtaket, var argumentasjonen fra SVs Oddmund Enoksen.

I april uttrykte Fylkesmannens saksbehandler Thomas Aarskog en viss forvirring rundt vedtaket:

– Dette er nybrottsarbeid for oss også. Vi vet ikke helt hvordan vi skal gripe det an. Jeg må høre med noen jurister hos oss hva vi gjør videre, sa han.

Torsdag sier han at Fylkesmannen trolig ikke vil påklage vedtaket.

– Akkurat nå ikke noe vedtak å klage på. Da må man eventuelt gå inn direkte og si at disse driver ulovlig, og be kommunen rette opp. Det sitter langt inn for fylkesmannen, å drive med ulovlighetsoppfølging i kommuner, sier Aarskog.

Det er nemlig kommunenes ansvar å overholde at virksomheter følger kommunens planverk, lover og regler.

Ikke nødvendigvis over

Det betyr likevel ikke at saken nødvendigvis er lagt helt død.

Uavhengig av plansaken, driver fylkesmannen for tida med en miljømessig vurdering av uttaket. Dette har pågått over noe tid, og fylkesmannen har hatt møter både med AMK Eiendom, som driver det, og Sortland kommune.

Årsaken er blant annet nye krav i forurensingsloven. Ifølge Aarskog har han ikke blitt kontaktet av folkene hos fylkesmannen som jobber med forurensing, men planproblematikk kan dukke opp i forbindelse med forurensingsaker.

–  Slike saker er ofte kobla tett opp mot at man har en gyldig plan etter plan- og bygningsloven, sier han.

Dermed kan det potensielt bli skrevet nok et kapittel i historien om Kringelen.

For ordens skyld. Det har vært møter mellom Sortland kommune og Fylkesmannen, men AMK Eiendom har ikke vært involvert i denne møteprosessen.