– Jeg hadde egentlig lyst på båt for å kjøre og ha det artig, men pappa (Petter) syntes det var bare tøv å bruke penger på det. Han foreslo heller å kjøpe en båt som det gikk an å fiske fra, sier Andreas. I fjor gikk han til innkjøp av en Ranaplastbåt på 17 fot som han kan dra kalesje over på havet.

– Jeg kjøpte båten for 45.000 kroner av Midnattssol camping som trengte en større båt for turismeformål. Jeg brukte alt jeg hadde spart opp, i tillegg til at jeg forskutterte årets konfirmasjonspenger. Det er kanskje litt dyrt for meg som unge, men båten holder seg i verdi, så jeg vil kunne få det samme for den ved salg, forklarer Andreas. Ved hjelp av faren har han blitt påmeldt rognkjeksfiske, der han har anledning til å fiske tre hundre liter. Han får låne garn av faren, og får 60 kroner literen. Det håper han å tjene 30.000 kroner på. Faren har vært ute og sett etter fiskeplasser for ham.

– Jeg tenker å fiske utenfor Haugnes. Der er det roligere forhold for en liten båt enn utenfor Bleik der man har storhavet rett utenfor, forklarer Andreas. Resten av omsetningskvoten planlegger han å fiske med stang og juksa. I fjor var han ute et par ganger og dro opp 100 kilo torsk og sei.

Haugnes: Andreas Pettersen setter kursen for fiskefeltet utenfor Haugnes. Der er det langt stillere vann for en liten båt enn storhavet utenfor Bleik.

Opplært av faren

– Pappa var med meg hver gang i fjor og lærte meg opp. Når han ikke er med er han bekymret. Han ringer ofte og ber meg huske på det og det, smiler Andreas. Når han blir gammel nok planlegger han å ta båtsertifikat og kjøpe større båt. Andreas har alltid likt båtlivet og fikk sin første båt i arv etter bestefaren (Artur) når han var ett år.

Prioriterer utdanning

Andreas har lyst til å bli fisker, men kommer til å gå idrettslinja for å få studiekompetanse og få seg en utdannelse først.

– Det er litt risikofylt å starte rett på båten uten å gå videregående, sier han.

– Synes du at det er rart at ingen andre enn deg i Andøy er med på ungdomsfiskeordningen?

– Jeg som ungdom synes ikke det er rart, siden jeg vet hva andre ungdommer sier og synes. Fra en voksen sitt perspektiv er det rart. Havet er nesten alt vi har, så det burde vært flere som benyttet seg av den muligheten. Mange ungdommer sier isj, nei, huff havet. I motsetning til tidligere begynte færre og færre av foreldrene med fiske. Man burde få det inn som en del av undervisningen i skolen, slik at ungdommen får føle hva det er. Det er jo noe langt mer enn bare å dra ut og fiske, sier han.

Adrenalin

Det er spenningen og følelsen av adrenalin når du skal dra opp et garn.

– Et liv med litt fiske ville fått dem ut av huset og gitt dem andre ting å tenke på enn data og ugagn. Tenk å sitte og spille data og bruke penger, når du faktisk kan dra ut og fiske og tjene penger, sier han.