Tjønsø vervet seg for fem år siden i Heimevernets innsatsstyrke, HV16 Claymore. Som en del av dette var han sist uke og denne uka på trening sammen med flere andre i innsatsstyrken fra hele landet i Minnesota og US National Guard – den amerikanske versjonen av Heimvernet.

Utvekslingen av soldater mellom USA og Norges versjoner av Heimevernet strekker seg tilbake 45 år. Opplevelsen var særdeles interessant for Tjønsø.

– Det var veldig spennende å se hvordan de gjorde det der borte. Det er jo to vidt forskjellige måter å løse ting på og helt forskjellige kulturer, sier Tjønsø.

Stort

Øvelsen fant sted på den amerikanske militærbasen, Camp Ripley. Basen er 53.000 acres, cirka 21.450 hektar. Basen er kun satt av til aktivitet for US National Guard.

– Bare det med størrelsen på leiren, viser jo hvor stor forskjellene er på det norske og det amerikanske Heimevernet. US National Guard gjør ting på en helt annen måte enn oss i Norge, dermed er det kanskje ikke så mye som direkte kan overføres til det vi gjør her hjemme, men besøket er likevel utrolig nyttig, sier Tjønsø.

Gjennom åtte dager var Tjønsø med på militært opplegg med flere andre fra Norge og store styrker fra US National Guard. Treningen ble kuttet noe ned grunnet mange oppdrag for de lokale vertene, men Tjønsø sier treningen dermed ble mer intens.

– Vi hadde flere typer øvelser. For eksempel var vi med SWAT-teamet deres og ryddet bygg for folk. Det var noe som var veldig spennende. Det er noe jeg tar med meg hjem og som jeg lærte mye av, sier han.

Fra øvelse med amerikanske og norske styrker. Foto: Jostein Hestdal, Heimevernet

Annerledes

I USA er National Guard bygd opp ganske annerledes enn Heimevernet i Norge. Troppssjefene er veldig unge, mange i begynnelsen av 20-åra.

– Det at de da i disse øvelsene skulle lede oss norske, mange av oss i 30-40 åra, og med langt mer erfaring enn dem, ble utfordrende. Men også det var veldig lærerikt, både for oss og for dem.

Norge skal etter hvert over til en lignende modell, hvor 19-åringer kan søke på Krigsskolen og så blir troppssjefer også i ung alder.

– I lys av dette, var besøket veldig lærerikt. Vi fikk sett hvordan dette fungerer i praksis.

Fra øvelse med amerikanske og norske styrker. Foto: Jostein Hestdal, Heimevernet

Vervet seg

Rune Tjønsø vervet seg i Heimevernet for fem år siden. Dette betyr at han i motsetning til andre som kalles inn til øvelse maks en gang i året, så trener han fire uker i året. Kompensasjonen økonomisk er større også. Hovedgrunnen til Tjønsø for å verve seg var motivasjon:

– Da jeg ble kalt inn tenkte jeg at jeg ikke ville. Jeg dro på en slik oppkledningsøvelse og møtte folk som var enda mindre motiverte enn meg. Da så jeg mørkt på det. Å kaste bort ei uke i året sammen med folk som absolutt ikke ville være der. Det hadde jeg ikke lyst til.

Da dukket valget å verve seg i Innsatsstyrken opp. For Rune var valget enkelt.

– Her fikk jeg muligheten å være sammen med folk som var motiverte. Jeg er slik at jeg går 100 prosent inn i ting. Derfor passet Innsatsstyrken meg som hånd i hanske. Nå er jeg mer inne enn de som ikke verver seg, men når jeg er inne på øvelse, har jeg og alle de andre det veldig artig. Det er på mange måter en barnehage for voksne. Vi har det hyggelig sosialt, lærer mye og har det gøy mens vi lærer.

Fra øvelse med amerikanske og norske styrker. Foto: Jostein Hestdal, Heimevernet

Muligheter

33-åringens motivasjon og innsats har også gjort at han har fått flere muligheter.

– Innsats blir fort lagt merke til. Jeg har derfor blitt sendt på utrolig mange flotte kurs de siste åra. Jeg går på mange måter nå stigen i Heimevernet. Så har jeg jo også fått muligheten til denne turen til USA.

Tjønsø sier videre at det inntrykket han og mange andre hadde av Heimevernet for fem år siden, nå er på tur å snu.

– Det er på tur å profesjonaliseres. Før var inntrykket for folk slik at man satt rundt et bål i skogen, drakk heimebrent og ventet på å dra hjem. Også for de utenfor Innsatsstyrken er det mer innhold i øvelsene enn før. Heimevernet vil at folk skal få noe ut av øvelsene. Derfor tror jeg mange nå ser på Heimevernet på en helt annen måte nå enn tidligere, sier Tjønsø.