– Grunnen til kjøpet er at vi har sett at den har forfalt, og vi har et ønske om å ta vare på eiendommen, så den ikke forfaller som vi har sett at den har gjort tidligere. Vi har blant annet sett reportasjene om måkene som har inntatt huset, sier Olve. Han var tidligere denne måneden på Andenes på visning sammen med sin far Ola Rydning.

– Det var trist å se forfallet utvendig, men jeg så at det var gjort mye bra arbeid innvendig da kommunen renoverte, sier han.

Faren er født i Kiilgården

Hans farfar, Sigurd Rydning, kjøpte Kiilgården i 1930 og drev gjestgiveri i hovedhuset, i kombinasjon med gårdsdrift. Faren Ola er født i Kiilgården og Olve vokste opp der. Han bodde der i 11 år inntil foreldrene flyttet til Trondheim for å studere.

– Det var spesielt å vokse opp der. Det er et stort hus med mange rom. Men det var trivelig. Jeg bodde der sammen med foreldrene mine, søsken og farfar. Jeg husker at vi spilte fotball i all slags vær på fotballbanen som lå der helsesenteret er i dag, forteller Olve. De første årene etter at de flyttet var de tilbake på Andenes hvert år, men det ble sjeldnere med årene.

– Nå var det to år siden sist, sier han.

Et personlig engasjement

– Vi har derfor en sterk familietilknytning. Det er ikke kommersielle hensyn bak dette, dette er en liten transaksjon i vårt system. Dette handler for oss mer om at vi kan bidra til å bevare en viktig bygning for Andøy og fremtidige generasjoner. Det er derfor ikke noe økonomisk motiv, som har vært driveren bak kjøpet, men alene et personlig engasjement for eiendommen, sier Olve. Han opplyser at kjøpet er gjort i samarbeid med André Michaelsen, andværing og advokat i Trondheim.

Rydning: Gunlaug Rydning, Sigurd Rydning, Kari Hagtvedt og Johannes Hagtvedt. De to siste var på besøk og koste seg i Dagligstua. Hagtvedt var kommunelege på Andenes i noen år. Foto: Bildet er utlånt av Ola Rydning

– Han har en god del nettverk som skal hjelpe oss med lokal forankring for drift. Michalsen er ikke inne som eier, men vil være styreleder i selskapet som vil eie Kiilgården, sier Olve.

Allmennheten skal kunne benytte Kiilgården

Med familiehistorien som bakteppe slår han fast at kjøpet helt sikker vil følges av et langsiktig eierskap.

– Den eiendommen blir beholdt i familien, og vil ikke bli solgt videre, sier han. Olve opplyser at tanken er at allmennheten skal kunne benytte Kiilgården, og at den skal kunne leies ut til for eksempel konfirmasjoner og andre arrangementer, sier han.

Gift: Gunlaug Starheim Rydning og Sigurd Rydning. Bryllupsbilde tatt etter vielsen hos byfogden i Tromsø før jul i 1935. Foto: Bildet er utlånt av Ola Rydning

– Vil huset også brukes av familien, slik at for eksempel du vil være mer på Andøya fremover?

– Det er fullt mulig. Jeg driver en ganske stor forretningsklynge, og jeg og min familie som alle ønsker å være engasjert i Kiilgården, ser på mulighetene for hvordan Kiilgården kan brukes til arrangementer, og generere mer aktivitet på Andenes gjennom mitt nettverk, og generelt. Det er viktig å presisere at vi vil ta en prat med kommunen, så vi gjør det i samarbeid med dem. Dette er et tidlig stadium, det viktigste nå er å bevare eiendommen for ettertiden, slår han fast.

Erfaring med renovering av gamle bygg

Olve håper den formelle overtakelsen av Kiilgården kanskje blir mulig så tidlig som i august.

– Budet er akseptert av stiftelsen, og formell kjøpekontrakt vil bli inngått innen kort tid. Vi vil starte så fort det er praktisk mulig å få avklart overtakelse, slik at vi kan start med rehabiliteringsarbeidet på eiendommen, sier han. Gjennom familiekonsernet har han mange historiske bygninger i sin portefølje, blant annet flere kjente bygg i trehusbebyggelsen i sentrum av Trondheim.

– Vi har et godt samarbeid med antikvariske myndigheter og mye ekspertise for hvordan man tar vare på gamle bygg. I arbeidet med Kiilgården vil vi derfor ha med oss arkitekter og rådgivere som vi har brukt på lignende bygg, sier han.