Kiil var opprinnelig fra Skjervøy, og ifølge et hefte som Andøy kommune har laget om Kiilgården, kom han til Andenes i 1882 som bestyrer av Helmers Sønners handelsforretning. Han over tok få år senere forretningen, og eide i 1888 både dampskipsekspedisjonen og poståpnerstillingen for Andenes.

– Da Kiil var femti år gammel, i 1897, kunne han og hans familie flytte inn i Kiilgården, som opprinnelig kom fra Kvæfjord, men det var da gården ble reist på Flambergodden på Andenes at de påkostede utsmykningene kom på plass. Kiil drev gården fram til sin død i 1930, skriver de i hefte.

Rydning konkursboet

Kiils dødsbo var konkurs, og ble overtatt av Sigurd Rydning, som opprinnelig var fisker på Bleik.

Sigurd Rydning overtok Kiilgårdenetter Kiils bortgang. Kiils dødsbo var konkurs,og arvingene kunne ikke betale gjeldenpå eiendommene. Endel av eiendommen bleovertatt av apoteker Hansen – området somidag er boligfeltet Toften.

Han drev først videre, som Kiil, med gårdsdrift og skipsekspedisjon, men senere ble det drevet gjestgiveri i hovedhuset i kombinasjon med gårdsdriften.

Kommunen overtok

I 1985 ble eiendommen overtatt av Andøy kommune og i samarbeid med Nordland fylkeskommune ble det gjennomført et omfattende renoveringsarbeid.

Renoveringsarbeidet pågikk i en årrekke og omlag 1,5 millioner kroner ble investert i det nitidige arbeidet, i tillegg til 4000 dugnadstimer.

Ifølge hefte om Kiilgården ble mye av ressursene brukt til å berge og restaurere de flotte takmaleriene og andre utsmykninger i herregården.