Fylkesmannen i Troms er forvaltningsmyndighet for Vestre Hinnøy reinbeitedistrikt. Fagansvarlig for reindrift hos Fylkesmannen i Troms, Øystein Ballari, sier slike konflikter som den som har oppstått i Godfjorden, ikke er uvanlig. Det er noe som i utgangspunktet skal løses mellom reineier og grunneierne.

– Beiting på innmark er i så fall en privatrettslig sak mellom grunneier og reineier. Det første vi vil spørre om hvis grunneiere tar kontakt, er om de har vært i kontakt med reinbeitedistriktet, og hvordan de har fulgt opp av dem. I den forbindelse sender vi også en automatisk henvendelse til reinbeitedistriktet om at vi har blitt kontaktet. Så regner vi med at de løser det seg i mellom, sier Ballari.

Bor i beitedistriktet

Ballari sier at de kan kreve utdriving fra rein fra et område om det ligger utenfor reinbeitedistriktet. I denne aktuelle saken, ligger Godfjord innenfor reinbeitedistriktet. Da forventes det også at grunneierne tilpasser seg at de bor i et reindistrikt, ifølge Ballari.

– Om man har sårbar jordevekst og lignende, må det også forventes at man hindrer rein i å komme inn på området, for eksempel med gjerder, sier han.

Fylkesmannen har ikke så mange virkemidler om partene ikke blir enige, men de kan hjelpe til med å gi støtte til konfliktdempende tiltak, ifølge Ballari.

– Egentlig er det en sak vi henstiller partene å finne minnelige løsninger på. Som forvaltningsmulighet har vi penger som er satt av gjennom reindriftsavtalen og jordbruksavtalen, som skal gå til konfliktforebyggende tiltak.  Da må partene bli enige om tiltak, så kan de søke penger til for eksempel gjerde. De kan få dekka opp mot 80 prosent av kostnadsoverslaget, sier han.

– Må bli enige

Fylkesmannen har likevel anledning til å vurdere om reindrift drives i henhold til kravene i lovverket.

– Reineier har en gjeteplikt og tilsynsplikt etter reindriftsloven. Hvis den ikke overholdes, er det også en sak. Men om dette er et engangstilfelle, er det én ting, men om det skjer år etter år… Da må vi i så fall gå dypere inn i dette. I utgangspunktet er det en privatrettslig sak, hvor partene da blir enige, sier han.

Sortland kommune opplyser til VOL at de ikke har prioritert å besvare henvendelsen fra grendelaget, ettersom reindriftsforvaltning ligger under fylkesmannen. Ballari mener det også er naturlig at kommunen har en rolle.

– Kommunen har en rolle når det gjelder konfliktforebyggende tiltak. Som oftest i en sånn saksbehandling er kommunen observatør, eller man sammen med kommunen finner en ordning. I de tilfellene er det også en forventning om at kommunen er med i planlegginga av tiltakene, sier han.

Han mener begge parter bør søke dialog framfor konflikt:

– Hvis man kan tilrettelegge med noen ordninger som kan hindre at slike årlige hendelser gjentar seg… da må partene bli enige. Det finnes ordninger. Disse er veldig lite brukt i våre områder. Vi har flere slike situasjoner, der man heller vil ha årvisse kontroverser framfor å sette seg ned og samarbeide om å løse problemet på sikt, sier han.