– Tidligere har jo Fremskrittspartiet vært imot homofilt ekteskap. Takket være press, blant annet fra Fremskrittspartiet Ungdom, ble det endret på. Innad i partiet har jeg bare opplevd åpenhet og aksept siden jeg kom ut av skapet, forteller Rudi Helmersen fra Lødingen.

Ut av skapet

Han har vært aktiv i FPU siden han var 14 og har hatt verv i ungdomslaget i 11 år. I desember går han av og gir seg med politikk, blant annet for å bli daglig leder ved en ny lekebutikk på Sortland.

Det å være ungdomspolitiker og åpen homofil, har kun i én gang ført til problemer for 26-åringen:– Vi har en åpen homofil formann i Bjørn Kristian Svensrud. Så det er ei åpen gruppe. Men det har vært enkelttilfeller, sier Helmersen og går inn på én opplevelse i Stormen i Bodø under et arrangement for noen år siden.

Boka «Islam, den 11. landeplage» ble diskutert på scena, blant annet med representanter fra det islamske trossamfunn i Bodø. Helmersen tok til mikrofonen ved dette tilfellet for å stille disse representantene et spørsmål på bakgrunn av en konkret hendelse. For i 2015 ble Mohsan Raja kåret til årets Osloborger og reaksjonene var sterke da han i en uttalelse på Facebook skrev at det var straffbart å være homofil.

«Hva skjer med at folk har de homse fargene på sitt profil bilde?? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillat i islam. FERDIG SNAKKA! Da kan ikke vi som muslimer vise vår støtte til noe Allah misliker sterkt. Det blir feil synes jeg. Det er nesten som å si jeg støtter de som drikker alkohol, dreper, selger narkotika osv!! Ja vi skal respektere alle mennesker men vi kan ikke akseptere deres handlinger...», skrev Raja i 2015.

På bakgrunn av dette stilte Helmersen spørsmål til representantene fra det islamske trossamfunnet i Bodø 2015:

– Jeg sa jeg var homofil og stilte de fra det islamske trossamfunnet om en uttalelse  på hva de mente. Jeg fikk da til svar at det var greit å være homofil, så lenge en ikke praktiserte det. Da jeg gikk ut derfra etterpå, følte jeg mange blikk på meg, og utenfor var det noen som ropte «Jævla homse» til meg. Det er i grunn den eneste negative opplevelsen jeg har hatt, sier Helmersen.

Hjem

Helmersen har bodd flere år i Bodø og flytter nå hjem til Lødingen, kjøper seg hus og skal begynne å drive lekebutikk. Etter flere år borte, ser han at også Vesterålen er blitt mer tolerante.

– Jeg opplever ikke at det å være homofil er et problem i Vesterålen. Jeg har i grunn kun hatt positive opplevelser. Det ser vi bare på dette at det ble flagget med Pride-flagget i kommunene tidligere i år. Det synes jeg for så vidt var veldig flott, for det som for mange andre kan virke som så lite, kan bety mye for andre. Det kan bety at den gutten på 15 ser at det er «greit» å være homofil og at han da kommer ut av skapet, sier Helmersen.

Han synes fremtredenen av Pride-bevegelsen også er positiv:

– Det er viktig. Jeg er ikke den som går i tog og slike ting, men setter veldig pris på dem som gjør det. Det viser at det er aksept for det. Og så ser jeg jo at til og med flere i den eldre garde, som fra barnsben av har lært at det er galt å være homofil, kan snu.