– Dette blir ikke noe stort, massivt leilighetsbygg. Vi ønsker ikke det. Våre planer og visjoner for området er i tråd med det politikerne tenker og det mange av innbyggerne tenker. Vi er Sortlandsgutter begge to og vil at området skal være slik at en kan ha utsikt mot sjøen også i aksen ned fra Paviljongparken, sier Erik Endresen i Solhjørnet Eiendom.

Han og broren Tor Endresen eier og driver selskapet sammen og har kjøpt tre eiendommer på Kvartal 13 av byggmester Karl Behrens. Behrens tidligere planer gikk ut på å bygge et stort leilighetsbygg. Planene til brødrene Endresen går altså ut på å bygge et helt annet type bygg.

– Vi kommer til å restaurere Normalsko-bygget som står nederst på tomta og så benytte resten av de tre eiendommene vi har kjøpt.

Makebytte

For å realisere planene må brødrene få til et makebytte. For brødrene har nå kjøpt tomtene 15/47, 15/317 og 15/1860. Kommunen eier tomt 15/86, som du kan se på kartet under. Planen er å utføre et makebytte slik at brødrene Endresen eier alle tomtene på nordsiden av kvartal 13 mot Meierigården.

Tomtene Endresen-brørdene har kjøpt er 15/47, 15/317 og 15/1860. Planen er å utføre et makebytte med kommunen slik at brødrene tar over 15/86 og kommunen tar over 15/317 og 15/860. Skjermdump fra kommunens kartjeneste.

– Det er litt avgjørende for å få realisert planene våre. Vi har hatt møter med politikerne, som er positive til at dette er mulig å få gjort. Vi må gjennom en politisk prosess når vi har fått planene for vårt prosjekt ferdig. Makebyttet ble gjort med tidligere eier og derfor er saken allerede gjennomarbeidet, sier Endresen.

– Hva mer kan du si? Blir det leiligheter eller annen bebyggelse?

– Jeg vil ikke gå inn på hva det er på nåværende tidspunkt. Det blir, i forhold til tidligere planer for området, langt lavere bygg enn det vi har sett planer på tidligere. Vi har skisser klare, men vil ikke ut med det før dette er behandlet politisk. De politikerne vi har fortalt om visjonene til, er veldig positive, sier Endresen og legger til:

– Om vi får til makebyttet, ser vi på denne eiendommen som perfekt med tanke på at vi eier Kvartal 14 og Meierigården rett over gata. Vi planlegger leiligheter i Meieribygget og Kvartal 14. I henhold til Byplanen så er det slik at vi må ha utearealer i nærhet til slike leiligheter. Det ser vi for oss at vi kan få løst gjennom dette kjøpet.

Endresen på delen av Kvartal 13 som Sortland kommune eier i dag. Planen er at Endresen skal ta over denne etter et makebytte med to av tomtene han og broren har kjøpt. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

– Har en god sjanse

Brødrene Endresen er de sjette eierne av de tre tomtene i Kvartal 13. Erik Endresen tror de er bedre skodd enn forgjengerne til å få realisert sine planer.

– Vi har noen tanker som gir muligheter for synergi både med tanke på nabobyggene vi eier og opp mot de planene kommunen har for parkområde og en byakse med mer åpent landskap ned mot sjøen. Derfor tror jeg det er større muligheter for at vi lykkes.