Det er grått, vått og det blåser kraftig opp mot kulings styrke. Bølgene bryter mot strendene ved Nordmela. I svingen før Nordmela landhandleri ligger et passe slitent rødt hus, jeg har passert mange ganger. Her tar en blid Anne Veronika Arbman (24) meg imot. Leiligheten hun leier har tydeligvis stått tom, bortsett fra en sofa er det lite av møbler enn så lenge, men katten hennes Fox har sin plass midt på gulvet.

Nytt liv

Trønderjenta hoppet i det da hun ikke bare var på jakt etter ny jobb, men egentlig et nytt liv.

– Jeg hadde søkt på hauger av jobber rundt i landet uten å få napp, og jeg var på besøk hos bestemoren min da jeg viste henne jobbannonsen, jeg hadde knapt peiling på hvor Andøya var og hadde ikke noe forhold til øya, men bestemor visste bedre. Hun viste meg bilder hun fant på nett og da var jeg solgt, dit ville jeg, forteller Anne Veronika levende.

Tok jobben

Anne Veronika vokste opp på Fosen i Trøndelag, men flyttet etter hvert inn til Trondheim. Før har hun jobbet i helsevesenet. Hun er utdannet helsefagarbeider, men syntes jobben på stor institusjon ble for tung og upersonlig. Så jobbet hun som vikar i butikk, på Bunnpris, men mistrivdes egentlig i Trondheim, følte seg fremmed i byen, og der hun kom fra synes hun det var vanskelig å få pusterom til å være seg selv, den hun er.

Hun ringte på annonsen og hadde en prat med Jeanett Alsos Olsen, daglig leder for Nordmela Landhandleri og Kafé og fikk med en gang et veldig positivt inntrykk.

Da hun ikke lenge etter fikk som svar at om hun var interessert i jobben så gikk det mindre enn et døgn før hun bestemte seg for å si opp jobb og hybel i Trondheim og reise oppover. Ni dager senere så hadde hun tatt spranget og landet på Andenes.

Får bruke seg selv

– Jeg vil ikke snakke stygt om Trøndelag, men jeg opplever folk her oppe som mye mer åpne og livlige, de har en egen gnist her, og ikke minst opplever jeg en fantastisk tillit etter kort tid fra Jeanette og de andre kollegaene mine.

Det at jeg får prøve meg på mange ulike sider ved driften og lærer så mye hver dag, betyr mye. Jeg får brukt ulike sider av meg selv og det vokser jeg på.

Glad i å møte mennesker

Service og kundekontakt setter Anne Veronika spesielt pris på, det å møte mennesker og forsøke å gjøre hverdagen litt bedre for dem hun møter på sin vei i hverdagen.

– Når det kommer en kunde inn som kanskje ikke har hatt en bra dag så forsøker jeg å gi en god opplevelse slik at i det minste butikkbesøket blir noe som ikke forsurer hverdagen. Om noen kommer sure inn vil jeg at de skal gå herfra med et smil.

Det var ikke noen bolig klar i utgangspunktet til Anne Veronika, men hun fikk raskt oppleve det hun selv beskriver som en hjelpsomhet og vilje til å løse problemer i lokalsamfunnet. en hjelpsomhet hun ikke har opplevd tidligere. Så da hun kom var det en leilighet klar.

Funnet sin plass

Nå gleder hun seg til at flyttelasset snart kommer etter.

– Jeg kjenner en ro her, det er noe med naturen, landskapet her som gir rom til å være.

–Tøft gjort, sier jeg.

– Det er mange som sier det, men jeg kjenner meg ikke tøff fordi jeg tok valget, jeg ville oppleve noe helt annet og da jeg kom hit visste jeg at jeg hadde funnet rett. Her vil jeg være.

Nå gleder hun seg til å Nordmeladagan og bli kjent med folk i bygda.