Gjennom en serie artiker, har VOL satt fokus på ordningen rundt skadet vilt til Sortland kommune.

Etter at en gruppe jegere og Andøy kommune klaget på måten Sortland drev sin forvaltning på, gikk Sortland ut og kunngjorde at de endrer sine retningslinjer. Et av tiltakene var å tilby tre jegere kontrakter for å utføre ettersøk etter skadet vilt.

– Når det gjelder skriftlige avtaler har det tatt lenger tid enn det vi trodde. Det er detaljer i avtalen som det er diskusjoner om. Det går blant annet ut på forsikringer og  antall  medlemmer i ettersøkslaget.  Nå er det ferietid, så ferdig forhandlet avtale kommer neppe på plass før ferien, forteller Jostein Holmeng, som har ansvar for forvaltningen i Sortland kommune.

I utgangspunktet har kommunen hatt diskusjoner med tre jegere som alle har papirer på at de kan drive slik jakt for kommunen, og godkjente hunder.

Flere inne i bildet

Etter at innledende samtaler med jegerne ikke førte frem, har kommunen kontaktet to jegere som tidligere har utført jobben for kommunen. Disse hadde ikke godkjente hunder for å drive slik ettersøk.

– Legger kommunen noen føringer for disse to jegerne, om de nå skal tilbake i arbeid for kommunen?

– Den ene jegeren har godkjent hund, men ikke kurs videregående, som kreves for å gjøre jobben. Det kurset må gjennomføres før eventuell kontrakt. Den andre jegeren må få godkjent hund og godkjent kurs før han kan brukes av kommunen. Ellers så er det fire som har godkjente hunder og har gjennomført kurs som vi forhandler med, forteller Holmeng.