Hadsel kommune vil kanskje allerede i løpet av sommeren gå ut med konkurranse om opparbeiding av tomter i feltet Solsiden på Børøya, slik at man komme i gang med salg av de samme tomtene snarest mulig.

Illustrasjoner: En universelt utformet rullestolvei.

Hvor da?

Hvilke tomter det er snakk om?

Prosjektet det gjelder er altså Solsiden på sørøstsiden av Børøya.

– Noe av det vi mener er unikt med dette prosjektet er at folk skal på kjøpe tomter, og selv bestemme hvilke hus de vil sette opp, innenfor de rammer reguleringene setter, forklarer kommuneplanlegger Hans Christian Haakonsen.

Det var interessant å legge merke til at de fleste som kom på folkemøtet om dette prosjektet viste seg å være potensielle kjøpere

– Veldig få tilsvarende

– Det er veldig få slike muligheter i Hadsel. Et tilsvarende er Haugneset på Melbu, som drives av Taks & byggeservice, forklarer Haakonsen.

Haugneset ligger cirka 1 km vest for Melbu Sentrum, med utsikt til Hadselfjorden, Austvågøya og Bølandet. Feltet består av 21 tomter, fordelt på to byggetrinn, med henholdsvis 12 og ni tomter ifølge prospektet.

Solsiden på Børøya har ifølge Hans Christian Haakonsen flere kvaliteter enn bare at kjøperne selv får velge hus.

– Feltet opparbeides i omgivelser som er veldig naturskjønne, og det er planlagt universelt utformede stier som gjør at man kan ta seg helt ned i strandkanten, sier han.

Kai for kajakk?

Haakonsen er ikke fremmed for at kommunen kan komme til å godkjenne eventuelle planer for en liten kai for kajakkbrukere.

– Jeg oppfatter at folk flest er positive til planene. Da vi arrangerte folkemøte om prosjektet tidligere i år, opplevde vi at de fleste som kom på møtet var potensielle kjøpere. Det syntes vi var veldig interessant, sier han.

I forslag til planbeskrivelse for prosjektet kan man blant annet lese følgende:

Press i markedet

– Kommunen har inntrykk av at boligmarkedet er trangt. Det er kritisk få byggeklare tomter for dem som ønsker å oppføre sin egen enebolig. Vårt formål med denne reguleringen er således å møte disse utfordringene ved å utvikle et område på Børøya for fremtidig boligbygging.

Det legges opp til 22 boligtomter for salg som byggeklare tomter, og et areal til boligsosiale formål der det tas sikte på å etablere to rekkehus med fem boenheter der hver enhet går over to etasjer.

Haakonsen forklarer at kommunen ønsker fem av leilighetene brukt til boligsosiale formål for mennesker som av ulike grunner trenger litt hjelp på veien inn i boligmarkedet.

Boligsosiale tiltak

Administrasjon og politikere har tidligere forsøkt å legge til rette for boligbygging på Børøytoppen, men det lot seg av ulike grunner ikke gjennomføre. Den gangen var innspill fra Avinor, blant faktorene som gjorde det vanskelig å få etablert boliger i det området.

Ifølge kommunen er det ikke kommet innspill til planprogrammet fra overordnet myndighet som tyder på at planene avviker fra nasjonale og regionale føringer.

Få protester

Det skal etter planen altså anlegges en sti ned mot havet. Den skal slynge seg, slik at den kan brukes av rullestolbrukere. Stien skal være til allmenn bruk, og ikke bare for dem som bor i boligfeltet.

De foreløpige beregningene viser tomtepriser på mellom cirka 500.000 til 540.000 kroner før mva. på tomter av størrelse 850m2 eller 900m2.

Norsk Ornitologisk Forening er kritiske til prosjektet, men grunnene som oppgis virker ikke tunge nok for kommuneadministrasjonen.