Det sier kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) på vei til Sommer-Melbu, da hun under en kort stopp på Stokmarknes fikk en orientering om vernebygget for Finnmarken.

Grande er lei av krangelen omkring byggingen av vernebygget rundt gamle Finnmarken. Hun mener at Museum Nord og Hadsel kommune nå må bli mer konstruktive i prosessen fram mot byggingen av vernebygget i Stokmarknes sentrum.

Ministeren tilbyr seg å mekle

– Dersom dere ikke kommer mål raskt, inviterer jeg gjerne på kaffe og kringler på mitt kontor i Oslo. Jeg er mer enn villig til å mekle mellom partene, sier ministeren til VOL.

Hun understreker at det nå er tre år siden staten bevilget midler til vernebygget.

Andre står og venter på pengene

– Partene må skjønne at det er mange andre byggeplaner rundt omkring i landet som står og venter på penger. Dersom man ikke kommer til enighet om vernebygget raskt, må partene være klar over konsekvensene, sier Grande til VOL.

Nasjonalt viktig historie å fortelle

– Jeg mener at vernebygget og historien som skal fortelles er viktig nasjonalt. Derfor er jeg villig til å bevilge mer penger i form av driftstilskudd når prosjektet står ferdig, som jeg egentlig har sagt tidligere, sier Grande, som understreker at man nå må komme igang før det er for sent.

Mer penger i form av driftstilskudd

– Vi er villige til å bevilge mer penger i form av driftstilskudd, men prosjektet kan ikke vente særlig mye lengre, sier kulturminister Trine Skei Grande til Vesterålen Online.

Brekymret rådmann

Rådmann Ola Morten Teigen i Hadsel kommune informerte kulturministeren om at prosjektet rundt vernebygget for Finnmarken per i dag har blitt noe annet en det var til å begynne med. Han formidlet kommunens bekymring over at dersom prosjektet ville kreve 30 millioner ekstra fra kommunen, vil det gå ut over tjenestetilbudet til befolkningen i Hadsel kommune.

En dump i veien

Styreleder Randi Melgård i Museum Nord fortalte kulturministeren at partene for såvidt hadde kommet til en enighet, men at det gjensto noen detaljer.

– Jeg anser uoverensstemmelsene mellom partene som en dump i veien. Nå må Museum Nord og Hadsel kommune kommer over den, og komme igang med byggingen, sier hun til VOL.