Tirsdag informerer daglig leder Ingebjørg Glad Pedersen i Kulturfabrikken Eiendom at de har kommet i mål med aktøren de inngikk opsjonsavtale med tidligere i år.

Aktøren har nå betalt inn opsjonspengene, og dermed bundet seg til avtalen. Neste steg blir å få utarbeida en plan for bygging av hotellet, som må søkes om hos kommunen.

– Dette ser lovende ut, vi syns det er kjempebra, sier Glad Pedersen. Hun sier at selv om det har vært en del fram og tilbake med forskjellige planer på tomta, har de aldri før kommet dit at en aktør har betalt opsjonspenger og er over i plan- og byggfasen.

Hun kan fremdeles ikke informere om hvilken aktør det er, prisen på opsjonavtalen, eller hva som ligger i hotellplanene med tanke på størrelse på hotellet og lignende. Det eneste hun kan si, er at de må søke kommunen innen ikke altfor lang tid. Når aktøren søker kommunen, vil søknaden være offentlig, og dermed blir det klart hvem det gjelder.

– De har laget et prosjekt. De går videre med dette, og skal søke kommunen om byggetillatelse. De må holde en viss framdrift, det kommer fram i opsjonsavtalen. Det er også i deres interesse. Det er ikke noe langvarig prosess de ser for seg, de vil komme i gang, sier hun.

Byggetillatelser må behandles politisk i kommunen.

Neste formannskapsmøte er onsdag, så det er svært tvilsomt at den vil behandles da. Neste formannskapsmøte etter dette er 28. august, mens neste kommunestyremøte er 27. september.

Helt siden 2015 har man lett etter noen som vil bygge hotell på tomta - det som primært har stått i veien, har vært blant annet krav om at selskapet man får avtale med, må både bygge og drifte. Det er noe denne aktøren har akseptert.

Tidligere har det også blant annet vært stilt krav om at kafeen i hotellet må driftes av Kulturfabrikken / kommunen. Hvorvidt dette er et krav også nå, er ikke kjent.

Flere politikere har kritisert at det har vært lite åpenhet rundt prosessen, og at politikerne i liten grad vet noe om vilkårene for bygging. Dette er kritikkverdig, mener blant annet Sortland Høyre.