– Det var første gang jeg er var med på konferansen, men det er interessant for meg som er gammel sjømann. Det var kanskje litt mange byråkrater, men det er kanskje slik det har vært tidligere også, forteller Valland fra Nyksund.

– Relevant

Melbu konferansen blir arrangert av Nordland Akademiet under Sommer-Melbu.

– Det er relevant for meg som holder på med litt skoleaktige greier. Campus Nyksund er fortsatt i støpeskjeen, men det er interessant og nyttig, sier Valland.

Årets konferanse bygger videre på fjorårets konferanse som hadde tittelen « Arktisk dialog- der folk bor»

– Det kunne sikkert vært flere foredragsholdere fra næringen. Det var litt mange fra industrien og det kunne vært mer publikum. Det kunne også vært flere fra Øksnes. Det var mange fra Hadsel og Sortland, men ikke så mange fra Øksnes, sier Valland.

Både lokale, nasjonale og europeiske foredragsholdere var samlet på Melbu.

– Det beste synes jeg var delen der det var snakk om bærekraft fremover. Jeg synes det er litt interessant og jeg likte det fordi det ble en liten diskusjon om det. Jeg er opptatt av det og har diskutert med venner om hvordan vi bli bærekraftig. Så det vi gjør ikke forurenser, men tar vare på naturen, sier Valland.

Logistikk: Direktør for Center for High North Logistics, Kjell Stokvik snakket om nye ruter for transport i nordområdene og behovet for infrastruktur. Konsekvenser og muligheter.

Næringslivet og lokalsamfunnet

Temaet for konferansen var «Næringsutvikling i nordområdene- med lokalsamfunn som plattform». Med fokus på fag, politikk og næring. Tanken bak konferansen var å bringe samfunnet og næringslivet sammen. Foredragsholderne fortalte om forskjellige prosjekter og tiltak som det jobbes med akkurat nå.

– Omtrent halvparten av all uoppdaget petroleum ligger i nordområdene, fortalte konferansier Grete Ellingsen da hun åpnet konferansen.

Foredragsholderne under konferansen kommer fra mange forskjellige hjørner av Europa og har hver sin oppfatning og mening om hvordan best styrke forholdet mellom lokalsamfunn og næringsliv i nord.

Det var også satt av tid til et debatt panel hvor publikum fikk stille spørsmål og komme med sine egne synspunkter og innspill.