Tidligere denne uka uttalte Kulturminister, Trine Skei Grande, at Museum Nord og Hadsel kommune må slutte å krangle om de skal klare å realisere planene for et vernebygg og fullverdig Hurtigrutemuseum på Stokmarknes.

Stridsøksen virker nå på mange måter å ha blitt lagt vekk mellom partene, og tonen er god.

– Vi hadde en prat senest fredag i forrige uke. Tonen er god og vi samarbeider godt, sier økonomisjef i Hadsel, Tommy Løveng Hansen.

Forrige uke var også kommunen i forhandlinger med de tre som har levert inn anbud på vernebygget.

Hent AS, Bjørn Bygg og Sortland Entreprenør har alle sendt inn anbud på totalentreprise på vernebygget. Prisen kommunen fikk forespeilet fra eksterne rapporter var på 115 millioner kroner. Laveste anbud var 40 millioner kroner over dette – altså 155 millioner kroner.

Museum Nord gjorde tidligere i vår et vedtak på å øke sin husleie til prosjektet likelydende 20 millioner kroner, om kommunen tok opp lån på totalt 40 millioner kroner. Dette sa kommunestyret i Hadsel nei til, og instruerte rådmannen å gå i forhandlinger med de tre leverandørene for å få ned prisen. Løveng Hansen er trygg på at dette er noe de nå vil få til.

– Det er ingen som til nå har formelt gått ned i pris. Vi møttes til forhandlinger forrige uke og utvekslet ideer. Det har ikke vært noen forpliktelser i disse samtalene, men vi har snakket om hvilke løsninger som kan gjøres for å få ned totalprisen, sier Løveng Hansen.

Hurtigrutemuseet slik Link Arkitetker ser det for seg.

Positive

Han sier videre at leverandørene har sagt at de er positive til dette.

– Alle leverandørene var positive. Derfor er jeg ganske sikker på at vi vil få lavere priser på bordet.

Økonomisjefen er den i kommunen som kjenner prosjektet best, og dermed er hans vurdering noe å ta som god fisk. På spørsmål om han kunne gå ut med detaljer om hva slags løsninger det er snakk om, forteller han at en har sett på flere endringer i den tekniske utformingen av bygget.

– Vi har sett på tekniske løsninger, materialvalg og slike ting. Samtidig er vi jo klare på at utseendet og utformingen ikke skal kompromitteres. Alle skjønner jo at om vi valgte blikk istedenfor glass, ville det blitt billigere, men dette har vi gjort klart ovenfor de tre anbyderne, at utseende ikke skal påvirkes.  Dette skjønner leverandørene.

Leverandørene med risikoen

Anbudet er en såkalt totalentreprise. Dette betyr i lekmannstermer at det er entreprenøren som tar eventuelle overskridelser.

– Dette gjør tradisjonelt at entreprenører setter anbudet høyere, for å være på den sikre siden. For å gi leverandørene mer oversikt over hva de står ovenfor, har vi derfor gitt dem full innsikt i alt av papirer og materialer vi sitter på om prosjektet. Vi har to eksterne rapporter, som har landet på en pris på prosjektet på 115 millioner kroner. Her er det regnet ut hvor mye materialer som skal brukes. Vi tror at ved å gi dem denne innsikten, kan de regne en mer nøyaktig pris, forteller Løveng Hansen.

Tilbyderne vil nå gå i dialog med sine underleverandører gjennom sommeren og se på sine beregninger. Løveng Hanssen tror nye reviderte anbud vil foreligge 13. august.

VERNEBYGGET: Etter planen skal et utvidet forprosjekt være ferdig i april. Hvis det fattes politiske vedtak, skal anbudspapirer sendes ut i juni. I september skal det være byggestart. Bygge skal etter planen ha offisiell åpning 2. juli 2018. Men fortsatt er Museum Nord og Hadsel kommune ikke enige. Foto: Skisse: LINK Arkitektur

Konstruktivt

Dialogen med Museum Nord, har nå gått inn på et mer konstruktivt spor igjen.

– Det jeg tror de var bekymret for, var det at våre forhandlinger med leverandørene ville gå ut over rehabilitering av Trekantbygget. Det har vi gjort helt klart at ikke er tilfelle. Skulle vi gjort det, måtte vi lagt alt ut på anbud på nytt. Vi har nå blitt enige om prosessen videre og har blitt enige om hvordan vi skal organisere oss under byggeprosessen med tanke på blant annet flytting av museumsgjenstander og lignende.

Styreleder Randi Melgaard i Museum Nord fortalte til Vesteraalens Avis at de også var positive til det som nå skjer.

– Det er klart disse 40 er en utfordring. Men fra Museum Nord sin side har vi sagt at vi skal prøve å være med og hjelpe til, og jeg forstår at kommunen nå ser på muligheter til å finne løsninger. Dette er et så viktig prosjekt at vi er nødt til å få det til, sa styreleder Randi Melgaard i Museum Nord mandag.

Løveng Hansen trakk fram betydningen av å ha museet involvert i forhandlingene om det som forhåpentlig blir et snarlig ferdigstilt praktbygg.

– Det er veldig viktig at Museum Nord er mest mulig med i denne prosessen og er med å diskutere hva som er greit, hva som museumsmessig ikke er greit å gjøre noe med. Vi ser at det meste av det vi har kommet i mål med så langt i forhandlingene er ting som ikke går på museumsdrift, men som er rent byggetekniske ting. Hvordan ting skal konstrueres kan gi en vesentlig lavere kostnad.

– Det som er viktig for Museum Nord er at vi klarer å holde på den rollen vi har, vi skal drive museum for stat, fylke, kommune og stiftelsen. Vi har kanskje vært pådriveren for at dette har blitt dyrere, men vi tror det blir et bedre produkt. Reiselivsmessig og stedsutviklingsmessig, sa styreleder Melgaard.

Totalprisen

For ordens skyld: Prisen på vernebygget er altså anslått til 115 millioner kroner i en ekstern rapport. Det laveste anbudet var på 155 millioner kroner. I tillegg til dette kommer kostnader på 20 millioner kroner på rehabilitering av Trekanbygget og tilrettelegging der. Dermed blir den offisielle totalpakka på prosjektet 135 millioner kroner PLUSS det eventuelle tillegget blir på. Dermed blir prisen totalt på mellom 135 og 175 millioner kroner.