Mattilsynets førsteinspektør Vanja Kristin Jakobsen har vært på smilefjestilsyn hos Vesterålen Kysthotell. I følge rapporten hun har sendt til hotellet, liker hun ikke alt hun har sett. Nå risikerer hotellet å miste smilefjeset de har hengende på veggen, dersom ikke alt er orden neste gang Mattilsynet kommer på besøk.

Daglig leder Johann Nilsen i Vesterålen Kysthotell AS er ikke fornøyd, og medgår at hotellet ikke har hatt kapasitet til å sende inn opplysninger om hvordan de har løst utfordringene ved hotellet.

Ingen kontakt

Førsteinspektør Vanja Kristin Jakobsen i Mattilsynet ønsker ikke å kommentere tilsynet på Børøya inngående, men viser til rapporten hun har skrevet til hotellet. Hun bekrefter imidlertid at det ikke har vært kontakt mellom Mattilsynet og Vesterålen Kysthotell siden rapporten ble skrevet 29. juni, dagen etter at hun gjennomførte et såkalt smilefjestilsyn hos hotellet.

Mattilsynet har under tilsynet kontrollert etterlevelse av sentrale krav om matlovgivningen. De har undersøk hvordan enkelte av de daglige rutinene fungerer i praksis. I tillegg har de vurdert hvordan virksomheten oppfyller krav om å ha systemer som skal sikre at driften til enhver tid foregår i tråd med regelverket.

Brudd på regelverket

– Mattilsynet fant brudd på regelverket for trygg mat knyttet til utstyr, renhold, lokaler, særlige krav ved tilberedning, bearbeiding og foredling, internkontroll og varmebehandling, og vi forhåndsvarsler derfor vedtak om å rette dette, skriver førsteinspektøren i varselet til hotellet.

– Dere må lage vedlikeholdsplan med egne tidsfrister for vedlikehold av kjøleromsdør og reparasjon av lysarmatur. Dere må gjennomføre renhold på vegger ved håndvasker, søyler søppelstativ, mikrobølgeovn, kokeplater, kran ved kokeplater, dør ut av avfallsområdet og kjølerommets vegger og tak, påpeker Mattilsynet.

Gamle matrester

I rapporten fra Mattilsynet beskrives gamle matrester på kjøkkenmaskin, fett på kran ved komfyr samt at matrester på komfyr ikke er vasket bort. Mikrobølgeovner er urene innvendig. Søppelstativer er dessuten skitne. Ventilasjonssystemet framstår med mørkt belegg av gammelt fett og ost, heter det.

– Det er ujevne overflater på kjøleromsdør. Det er glipper på kjølerommets vegger og tilslutning til gulvet. Mellom glippene er det urent. I taket på kjølerom er det lister i metall. Det er ureint rundt disse. Lysarmaturer på kjøkken er defekt, skriver førsteinspektøren.

Setter mattryggheten i fare

Mattilsynet mener at overflater på kjøkkenet må være tett slik at det hindrer ansamling av skitt og fuktighet, som gir gode betingelser for mikroorganismer og som utgjør en risiko for forurensning.

– I dette tilfellet mener vi observasjonen viser at regelverket er brutt fordi rutinene for renhold ikke er gjennomført godt nok. Mattilsynet vurderer at regelbruddet kan sette mattryggheten i fare. For å sikre at driften foregår innenfor regelverkets krav, må dere gjennomføre tiltak innen en bestemt frist, melde inspektøren, og fastsatte frist for gjennomføring innen 9. juni i år.

Frykter bakterievekst

Hotellet har også fått varsel om at de må dokumentere at varmholding mat holder over 60 grader celcius. Det begrunnes med at høyere temperatur er nødvendig for å hindre at mikroorganismer skal medføre helsefare.

– Optimale forhold for bakterievekst er vanligvis i temperatur mellom 10 og 50 grader celcius. Det er derfor viktig at varmholding skjer ved en temperatur som er på 60 grader celsius eller høyere. I dette tilfellet mener vi observasjonen viser at regelverket er brutt, fordi dere ikke har en rutine for varmholding av mat, sier Mattilsynet i sin reaksjon mot hotellet, som bes opprette en rutine for dette.

Strekmunn?

– Mattilsynet har funnet mindre alvorlige brudd på regelverket. Vi påpeker at dere har plikt til å følge alle reglene som gjelder virksomheten deres. Dersom vi finner at dere gjentar regelbruddet, vil vi vurdere å følge opp med vedtak og en strekmenn i smilefjesrapporten, sier førsteinspektør Vanja Kristin Jakobsen i et forvarsel til hotellet på Børøya.