– Dessverre er jeg ikke overrasket over disse tallene, sier Yngve Larsen, leder av Andøy Fiskarlag. Han mener at de offisielle fangsttallene ikke forteller hele sannheten. Han tror at det samlede turist- og fritidsfisket er enormt mye større. Larsen ber fiskeriministeren om å innføre regler i form av et fiskekort, som turistfiskerne må betale for. Kortet bør ikke gi rett til å fiske mer enn 10-20 kilo, og det vil kunne gi penger.

Fiskeridirektoratet har offentliggjort følgende tall for Nordland. Så langt i år er det fisket:

  • Nesten 130.000 torsk, nesten 50.000 stykker sei, snart 700 steinbiter, 3.000 uer og nesten 2.000 kveiter.

På landsbasis er det fisket:

  • Drøyt 372.000 torsk.

  • 319.000 stykker sei.

  • Drøyt 8.300 steinbiter.

  • Drøyt 9.100 stykker uer og nesten 5.100 kveiter.

Ifølge den offisielle statistikken blir mer enn hver tredje fisk sluppet tilbake til havet. Drøyt 714.000 fisk er beholdt av fiskerne, mens nesten 410.000 fisk er rapportert satt tilbake i havet.

372.000 torsk på fire kilo tilsvarer 1.200 tonn torsk dersom vi antar at fisken lar seg fange som voksen og veier fire kilo. Det tilsvarer en trålerkvote. Seien utgjør 750 tonn, hvis den fanges med en snittvekt på 2,5 kilo.

Men Yngve Larsen er høyst skeptisk også til disse tallene selv om også disse er høye.

– Jeg tror at en samlet fiske fra nordmenn og utenlandske turister må multipliseres med en faktor på 40-50 i forhold til disse tallene. Han tror heller ikke at de fiskerne som kommer til Norge med uærlige hensikter rapporterer inn fangstene.

Samfunnsnyttig

Den frittalende Andøy-fiskerne sier til VOL at han ikke avviser at turistfisket faktisk kan gi en samfunnsøkonomisk gevinst, men slik det drives i dag. Han er kritisk både til enkeltaktører innen turistfiskebransjen, og til enkeltaktører som kommer til landet med «vonde hensikter». Larsen viser til at det i Finnmark ble avdekket en teltleir med aggregat og frysebokser der fiskerne samlet seg. Larsen mener det er god grunn til å tro at mange turistfiskere samarbeider med fiskekjøpere på kontinentet. Fritt fiske i Norge er rett og slett «big business» lengre sør.

Han vil ha et fiskekort, og han vil ha kontroller. Masse kontroller.

– Yrkesfiskerne har nesten kontrollørene på skuldrene sine, og må forholde oss til eget utstyr til kontroller. I forhold til dette er det så å si ikke kontroller av turistfiskerne, slår Larsen fast. Han blåser i egenrapporteringene fra turistene, og ber fiskeriministeren gripe fatt i saken.

Støttes

Stig Atle Sivertsen er styremedlem i Nordland fylkes fiskarlag er også kritisk til tallene. Han peker på at mye av torskefangstene nok har skjedd på kyst-torsk, som er en bestand fiskerne har bidratt til å verne i lang tid. Han er også noe bekymret over kveitefisket fordi bestanden er på opptur, men at turistfiskerne gjerne vil ha en storkveite på kroken, men er samlet mest bekymret over torskefisket.

– Dette er utrolig uheldig for fiskerne og Kystbefolkningen, slår han fast.

Sivertsen fisker ved Landegode utenfor Bodø. Han stiller spørsmål ved om det allerede er blitt for lite fisk i enkelte områder. Landegode har ikke turistfiskebedrifter, men nå observerer at langtveisfarende turistfiskere kommer til hans havområder for å fiske. Han antyder at årsaken til dette kan være at lokale fiskebestander andre steder er nedfisket.

Han håper at departementet ser på kvotene som turistene har lov til å føre ut av landet.

Reglene

Dagens regelverk er slik at turistfiskere som bor ved et turistfiskeanlegg kan ta med seg inntil 20 kilo fisk, men kan returnere og reise ut etter åtte dager med ytterligere 20 kilo. Alle andre kan ta med seg inntil 10 kilo. Tidvis stoppes det folk på grensen med for mye fisk.

I 2017 ble det beslaglagt over 11 tonn fisk. Så langt i 2018 er det beslaglagt over fire tonn. Beslagene er stort sett fiskefileter, som betyr at store deler av fisken ligger igjen. Majoriteten av beslagene er torsk.

2018 er første året turistfiskevirksomheter må rapportere fangster til Fiskeridirektoratet. Over 900 bedrifter er registrert, og det kommer nå inn tusenvis av rapporter om gjestenes fangster. Per 13. juli har Fiskeridirektoratet mottatt rapporter fra over 50 000 fisketurer.