Det hele startet bare som en løs idé for ekteparet Ninette og Odd Gunnar Sjåfjell. De var på fottur i Kreta og oppdaget mange stier ved Samaria-kløften på begynnelsen av 2000-tallet, og lot seg forføre av det vakre landskapet. Så inviterte de noen venner, og fikk idéen da de tenkte at det er på tide å leve livet.

ven­ne­gjeng: – Om man ikke er ven­ner fra før så blir man en sam­men­svei­set ven­ne­gjeng på rundtomkringsturere, sier Ni­net­te. Her en gjeng fra Ves­ter­ålen, fra venst­re: Syl­vi Se­ter, Lil­lian Dahl, Mona Lund Slin­ning, El­len Rap­haug og Tina Busk­lein.

Startet som ferie

– Verdens artigste jobb, utbryter Ninette da jeg møter henne en typisk regnvåt sommerdag på Andenes. Hun har tidligere jobbet med økonomi og forsikring, men det er ikke det hun mener er verdens artigste, hun sikter til småskala reisebyrået Rundtomkring som tilbyr opplevelser på Kreta for små grupper.

– Vi begynte med å invitere familie og venner og det trivdes vi så godt med at vi etter hvert ville gjøre noe mer ut av det. Så i 2009 hadde vi en prøvetur kjente fra Andøya og etter det begynte vi med en uke i året som reiseselskap og etter hvert ble det både to uker og tre uker og nå de siste par årene så har vi sesong på Kreta fra april til oktober.

Reisene Rundtomkring tilbyr er ikke passive turer for sofaslitere, men turer for den som aktivt vil oppleve både natur og kultur.

– Vi tilbyr kajakkpadling, yogaturer og fotturer til fjells og til veiløse landsbyer. Og uansett om du kommer til en liten strand uten veiforbindelse, så finnes det alltid en taverna med deilige mat og drikke, sier Ninette med et stort smil.

– Vi tilbyr også noe på alle nivåer. Enten du er nybegynner eller viderekommen, så har vi et opplegg for alle og kan skreddersy opplegg om du ønsker det. De bruker ikke mye tid på markedsføring, det meste går gjennom jungeltelegrafen og mange kommer tilbake igjen, år etter år.

Til fots, til vanns og til fjells: De til­byr små­ska­la tu­rer for dem som li­ker en ak­tiv fe­rie.

Blir vennegjeng

Sylvi Seter, opprinnelig fra Andenes hadde følgende å si etter å ha vært med på deres opplegg på Kreta:

– I vår utvidet vi for tredje gang tursko-sesongen med vårvandring på Kreta. Fjell, raviner og kyststier med lave skuldre og godt humør. Neste vår står også padling på programmet. «Dessverre» så mye deilig lokal mat på vår vei at energibalansen ikke bidrar positivt til «sommerkroppen», o’ lykke, var denne gjengens glade tilbakemelding.

– Veksten har vært jevn fra år til år og vi ønsker ikke å bli for store ettersom vi setter pris på den personlige kontakten. Når du reiser med oss så spiller det ingen rolle om du er singel, et par eller venner, fordi vi blir alltid sammensveiset som en vennegjeng, fortsetter Ninette.

– Andøya er unikt

Og nå er det Andøya som står for tur.

– På Kreta har vi funnet noe av den gjestfriheten og åpenheten som du finner i nord og ikke minst på Andøya hvor vi kommer fra, her er det fantastisk natur og turområder både til fjells og til vanns. Så nå er vi på rekognosering for et helgeopplegg vi har kalt Andøya – en perle i nord, sier Ninette med entusiasme.

I teksten om Andøya fremhever de Nasjonal turistveg som attraksjon og jeg spør henne om hva hun tenker om verdien av status som turistveg i forhold til utbyggingsplaner.

– Vestsiden er det vakreste Andøya har å by på og det er viktig at man nå tenker seg godt om og tar vare på dette unike landskapet i størst mulig grad for fremtiden, avslutter Ninette som gleder seg til å være reiseleder på eget hjemsted til neste år.