• Hadsel får tilført mer enn 30 millioner kroner.

• Øksnes får tilført 21 millioner kroner.

• Sortland får 17,5 millioner kroner.

• Lødingen får nesten 15 millioner kroner.

• Bø kommune får nesten 12 millioner kroner.

Denne summen kommer til å øke. Det skal selges noen flere oppdrettstonn før auksjonen avsluttes.

Dette er penger som kommer fra Havbruksfondet etter at norske lakseoppdrettere har kjøpt seg vekst. Regjeringen har bestemt at i 2018 skal oppdrettsnæringen få lov å vokse inntil seks prosent i de områder der lakselussituasjonen er bra og under kontroll. I januar ble det solgt 7.900 tonn til fast pris tilsvarende to prosent av den tillatte veksten. Salget ga 750 millioner kroner til Havbruksfondet, og skal utbetales til kommuner og fylker som har oppdretts¬produksjon.

De resterende fire prosent ble solgt på auksjon i juni og 14 oppdrettsselskaper kjøpte i alt 15.000 tonn. Salget genererte ytterligere 2,320 milliarder kroner til Havbruksfondet, som dermed er på vel tre milliarder kroner.

Beregnet

Spesialrådgiver Stein Arne Rånes i Næringsetaten i Troms fylkeskommune har på bakgrunn av fordelingen av dagens MTB (maksimal tillatt biomasse) laget et overslag over tildelingene for alle kommuner i Nord-Norge og for de enkelte fylkene. Det er fastsatt en fordelingsnøkkel for hvor mye hver enkel kommune/fylkeskommune skal få utbetalt fra Havbruksfondet til høsten, basert på hvor mye MTB næringen disponerer i hver enkelt kommune/fylke. På grunn av mulige endringer i MTB i løpet av sommeren vil beregningene ha en liten feilmargin. Og det er ytterligere ett usikkerhetsmoment:

Kommuner som har tilrettelagt nytt areal de to siste årene vil i 2019 få en ekstra utbetaling i 2019, som maksimalt kan bli fem millioner kroner.

Pengeflom

De fleste vesterålskommunene er kjent med at de får penger fra Havbruksfondet i år, men alle kommunene har trolig undervurdert størrelsen.

Hadsel kommune vedtok så sent som i juni at alle penger som kommer inn fra Havbruksfondet skal brukes som egenkapital til nye investeringer. Hadsel får mest penger i Vesterålen, og bare to kommuner i Nordland får mer enn Hadsel, ifølge beregningene fra Troms fylkeskommune. Men det blir debatt om juni-vedtaket. Hadsel Frp sier til Vesteraalens Avis at de ønsker å bruke deler av Havbruksfondet til redusert eiendomsskatt, skrives det i lørdagsavisen.

Øksnes kommune diskutere Havbruksfondet så sent som i juni. Da ble det satt av 6,7 millioner kroner i 2018-budsjettet, men svært mye tyder på at Øksnes får 15 millioner kroner mer. I Øksnes er det allerede klart at eiendomsskatt blir et tema, slik det var det i formannskapsmøtet. Da formannskapet behandlet driftsrapporten var bare inntektene fra to-prosents-veksten kjent. Auksjonstallene var ikke klare da.

– Vi har faktisk råd til å ta bort eiendomsskatten for 2018, sa Høyres Vårin Lassesen da budsjettet ble handlet. Det var før hun fikk vite at kommunen får nesten 15 millioner kroner mer. I Øksnes har det også vært opprivende debatter om skolestruktur den siste tiden.

I har man antatt at det skulle komme inn cirka åtte millioner. Slår estimatene til Stein Inge Rånes til, får Bø 50 prosent mer enn kommunen så langt har regnet med.

– Det er gitt noen føringer for hvordan pengene skal brukes. Blant annet gjelder dette som egenandel for investeringer i bredbånd, sier rådmann Gundar Jakobsen til VOL.

Sortland kommune har ikke budsjettert med penger fra Havbruksfondet så langt.

Rådmann Kjetil Skjeie i Lødingen sier at kommunen ikke har budsjettert med penger fra Havbruksfondet. Dermed vil Lødingen kunne få 15 millioner friske kroner i oktober.

Andøy kommune får ingen ting. Andøy har ikke fiskeoppdrett.

For ordens skyld gjøres det oppmerksom på at redaktør Geir Bjørn Nilsen i VOL er nærstående til en fiskeoppdretter i Vesterålen.