Skoleveien til barna ved Bleik montessoriskole er som andre skolebarns, full av distraksjoner og spennende saker som vi voksne ikke lenger ser. Men den er mer spennende enn hva godt er. Inn på Skoleveien i Bleik kommer biler susende i høy fart for her går fylkesvei 976 forbi og mange bruker lang tid på å bremse ned om de i overhodet gjør det, på ferden gjennom Bleik. Dette skaper farlige situasjoner for barn som ikke alltid er like oppmerksomme og forsiktige når de ivrig utforsker verden omkring seg i skolehverdagen.

mar­ker­te tra­fikk­far­lig Sko­le­vei: Ele­ver ved Bleik Mon­tes­so­ri-sko­le og læ­rer Bo­dil Norheim mar­ker­te den far­li­ge vei­strek­nin­gen Sko­le­vei­en i Bleik som bar­na pas­se­rer hver dag.

Markering

Før helga markerte barna, sammen med lærer Bodil Norheim, en uholdbar situasjon. Norheim geleider barna over veien for å vise hvordan hverdagen ser ut, og bare i demonstrasjonen ser man fort at ivrige barn i møte med uoppmerksomme og utålmodige sjåfører lett kan skape farlige situasjoner som kan ende i tragedie.

– Vi er svært bekymret over situasjonen i dag og etterlyser tiltak fra kommunen og Statens vegvesen, sier Norheim.

– Det har vært farlige situasjoner med barn som krysser veien her, ikke minst når de kommer ut bak bussen, fortsetter hun.

Dette demonstreres også, da de viser hvor usynlig barna er bak bussen som har stilt opp for anledningen for å illustrere hvor farlig dette er med passerende biler i begge retninger som har dårlig tid, og ikke sakker farten forskriftsmessig, selv om bussen er på vei ut fra busstoppet. I tillegge kommer parkerte bilder som gjør den trange veien enda mer uoversiktlig.

Barna stil­te opp: Barna stil­te iv­rig opp for å mar­ke­re be­ho­vet for tra­fikk­sik­ker­het.

Forslag til tiltak

Bleik Vel ved leder Kristin Lødding Solvoll kom tidligere i år med flere forslag til Andøy kommunes trafikksikkerhetsutvalg ved leder John Helmersen i forbindelse med utarbeidelse av Trafikksikkerhetsplan for Andøy 2019–2022. Her fremmes følgende tiltak i tilknytning til den farlige fylkesveiene som er skolevei for barna:

– Fartsdumper ved innkjøringen til Bleik fra begge sider av Bleiksgården.

– Fotgjengerovergang ved skolen og butikken.

– Nedsatt fartsgrense til 40 km/t i Skoleveien og videre opp Laksebakkveien.

– På sikt jobbe for gang- og sykkelsti langs hele Skoleveien.

– Skilt om vikeplikt i krysset Skoleveien – Gårdsveien (ved samfunnshuset).

– Skilt om farlig veikryss Laksebakkveien – Skoleveien ved blikkenslagerverkstedet.

For barnas skyld

– Vi vet jo at det er lite sannsynlig siden dette er en fylkesvei, men vi ønsker oss 30-sone her av hensyn til barnas sikkerhet, sier styrer Marte Rottem Gaukås ved Wig Wam barnehage på Bleik.

De har også fremmet forslag til tiltak, der inngår i tillegg til ønsket om 30-sone blant annet forslag om fartsdempere eller alternativt opphøyet gangfelt og parkeringsforbud langs Skoleveien.

– Vi tar trafikksikkerhet i barnehagen veldig på alvorlig og har et opplegg for barna med beltedyret Tarkus som fokuserer på å lære barna trafikkregler og det å ferdes i trafikken på en god og trygg måte, sier hun.

– Men trafikksikkerhet betinger at de ansvarlige i Statens vegvesen og kommunen legger forholdene til rette og at sjåfører blir oppmerksomme og viser hensyn, sier Gaukås engasjert. Men enn så lenge er det en farlig lek med barns sikkerhet som utspiller seg langs skoleveien på Bleik.