Stranda i Sigerfjord er et populært sted når sola skinner. Tirsdag formiddag hadde det så smått begynt å komme folk da VOLs journalist var innom.

– I dag skal vi nyte det fine været, som vi dessverre ikke har hatt så mye av i sommer. Vi må utnytte dagen, sier Kjerstin Darén Loftesnes, som er på stranda med Martine (8), Rikke (5) og Emilie (9).

Martine (8) og Emilie (9) fant både sjøstjerner, fisk og eremittkreps i strandkanten ved Sigerfjord. Foto: Jenny Dahl Bakken

Mest vassing hittil

Loftesnes er fra Sortland, men det blir fort en sigerfjordtur når været er fint. Dette er den andre turen i år, sier Loftesnes.

– Vi er også veldig glad i Fjørvollstranda i Bø. Dit skal vi i morgen, sier hun.

Jentene finner mye rart i strandkanten. Foto: Jenny Dahl Bakken

Loftesnes har ikke tenkt til å bade - vannet er kaldt etter ukesvis med lave temperaturer. Det skal derimot barna. Martine og Emilie hyler og plasker rundt i vannet. Hittil i år har det blitt mest vassing, forteller de.

– Vi har funnet eremittkreps, sier Martine. De to jentene finner også en sjøstjerne, men den syns de er litt ekkel (se bilde).

Martine (8) syns denne sjøstjerna var litt ekkel. Foto: Jenny Dahl Bakken

Minstejenta Rikke (5) er også glad for å få vært på stranda. Hun har på seg ny bikini, hun har fått to nye i år.

Uvanlig varme

Vesterålen har nemlig de siste par dagene fått et lite blaff av sommervær. Tirsdag er Andenes eneste av de store tettstedene i Vesterålen som ikke bikker tjue grader. Onsdag blir det opp mot 25-26 grader flere steder i regionen.

Rikke (5) er en av dem som koste seg på stranda tirsdag. Foto: Jenny Dahl Bakken

Dessverre ser det ut som det stopper der. Meteorolog Eirin Arnesen sa mandag til VOL at lykken vil bli kortvarig:

– Tirsdag blir en dag i grenseland. Det kan fortsatt komme noen lave skyer, men temperaturene blir betydelig høyere. På onsdag blir det en flott dag med høye temperaturer, sa hun.

Torsdag kan temperaturen komme opp i 17-18 grader, men da er det også spådd noe regn. Dermed er det bare å nyte de findagene vi har, dem kan det være langt mellom her nord.

– Vant til kaldt vann

Litt lenger bort på stranda, er det en hel gruppe ungdommer på ferie som løper synkront ut i vannet. De er heller ikke redd for å bade, selv om det er kaldt.

– Det går fint å bade når vannet er kaldt, vi er vant til det, sier Ingrid Lamark (16). Som man kan høre av etternavnet, har familien vesterålske røtter, men Lamark bor i Sandnes i Rogaland. Der har de nå tropevarme, men vanligvis er det langt fra så varmt der.

Ingrid Lamark (16) er på ferie i Sortland. Foto: Jenny Dahl Bakken

– Det er jo deilig å komme opp igjen når det er kaldt, supplerer en av guttene i familien.

Ingrid Lamark og fetter Eskil Blom Lamark lar ikke de kalde temperaturene stoppe dem fra å bade. Foto: Jenny Dahl Bakken

Sammen med broren Øyvind og søskenbarna, er Lamark på ferie Vesterålen. Der er de hvert år. De har vært ei uke på Sortland, og det har vært en avveksling fra tropevarmen, for her har det vært langt kaldere - med unntak av de siste par dagene. Familien reiser hjem igjen til Rogaland på fredag.

– Nå skal vi bare kose oss så lenge varmen varer, sier Lamark.

Ingrid og Øyvind Lamark, med kusina Fride Lamark Monsen. Fride er den eneste som er fra Nord-Norge - familien hennes bor i Sørreisa. Foto: Jenny Dahl Bakken