Det er i en fullmakt fra Nærings- og fiskeridepartementet at Andøya Space Center har fått tillatelse til å øke sin låneportefølje mot å pantsette deler av egne eiendommer.

Fullmakten ble utstedt fra departementet fredag 29. juni, etter at Andøya Space Center hadde søkt departementet om utvidelse om lag tre uker tidligere, den 11. juni.

I en henvendelse fra Nærings- og fiskeridepartementet skriver seniorrådgiver Magnus Bjerke i forsknings- og innovasjonsavdelingen at den nye fullmakten erstatter den gamle, som sist ble utstedt høsten 2011.

Har god likviditet

Administrerende direktør Odd Roger Enoksen i Andøya Space Center sier i en kommentar til lånefullmakten at konsernet har god likviditet og at de ikke låner penger for å dekke underskudd.

Finansierer utbygging

– Låneopptaket skal finansiere utbyggingen av NAROM, som har en kostnadsramme på 50 millioner kroner, sier Enoksen til Vesterålen Online.

Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) er et nasjonalt skolesenter for alle utdanningsnivåer innen romrelatert utdanning. NAROM ligger ved Andøya Space Senter. Senteret ble offisielt åpnet høsten 2000.

Nærings- og fiskeridepartementet har satt flere forutsetninger for utvidelse av låneopptak, blant annet at låneopptak med sikkerhet i en festekontrakt ved Andøya Space Center ikke kan overstige 100 millioner kroner. Låneopptak må dessuten forhåndsgodkjennes av Nærings- og fiskeridepartementet. Departementet forbeholder seg retten til å avvise ytterligere låneopptak.

Forsknings- og innovasjonsavdelingen  pålegger dessuten Andøya Space Center å informere långivere om vilkårene som er satt mellom staten og senteret knyttet til låneopptak.