Blåsteinbiten veide ikke mindre enn 24 kilo, noe som er godt over gjennomsnittsvekten for det fiskeslaget. Ifølge offisielle tall er norgesrekorden på 16,3 kilo, som ble tatt av Asgeir Alvestad i Isfjorden på Svalbard i 2017.

Uvanlig, men ikke unikt

Den registrerte verdensrekorden er på 23,5 kilo og den fisken ble tatt av Frederick Gardiner på Georges Bank i Massachusetts i USA.

I så måte ligger alt til rette for at steinbitfangsten til Johansson, kan registreres som ny verdensrekord. Men så enkelt er det likevel ikke. Når VOL tar kontakt med Havforskningsinstituttet og havforsker Bjarte Bogstad, sier han at det nok ikke er snakk om verdensrekord.

–  Etter at jeg og en kollega har sjekket og sett i arkivene her på instituttet, har vi funnet ut at det på et forskningstokt i 2009 ble tatt en blåsteinbit vest for Svalbard som veide 31,7 kilo, altså 7 kilo mer enn fisken som ble tatt utenfor Andenes. Å få en 24 kilo tung blåsteinbit er svært uvanlig, men det er ikke snakk om noen verdensrekord, understreker Bogstad.

Mulig rekord innenfor sportfiske

Bogstad påpeker at fangsten til Johansson kan være verdensrekord når det gjelder sportsfiske.

– Det er godt mulig at det er verdensrekord innenfor sportsfiske, hvor fisken sjekkes og måles svært nøye før man får godkjent rett vekt. Samtidig er ofte sportsfiskerekordene er mindre enn den største observerte fisk av vedkommende art, slå.r Bjarte Bogstad fast

Det er tre forskjellige steinbitarter i norske farvann. Gråsteinbiten finnes langs hele kysten og er den klart vanligste å få på stang. Flekksteinbiten dukker også opp hos en og annen heldig stangfisker, men da helst på dypt vann og langt nord i landet. Blåsteinbiten er på sin side en mye mer sjelden art langs kysten, mens den er vanlig i Barentshavet.