Dette viser tall fra KommuneProfilen, som henter sine tall fra statistikken Eiendomsomsetning hos Statistisk Sentralbyrå.

- Er det Andøy som har gått mest opp? Det var overraskende, sier Per Elvenes i DNB Eiendom på Sortland.

Elvenes sier at han ikke kan si seg enig med tallene VOL har kommet frem til, og at han synes økningen i Andøy er spesielt overraskende med tanke på spøkelset som henger over kommunen grunnet nedleggingen av flybasen i kommunen.

Sammenheng med størrelse og standard

VOL presiserer at statistikken som er brukt viser antall solgte boliger og boligpriser, og at statistikken dermed viser gjennomsnittsprisen for de solgte boligene et år. Prisene å dermed sees i sammenheng med størrelsesforskjeller, standard, hvilket år boligen er bygget og lignende.

Oversikt over gjennomsnittspris per solgte boliger i Vesterålen og Lødingen de siste fem årene. Tallene er oppgitt i 1000 kroner.

AndøyØksnesHadselSortlandLødingen
2013766113612281949824945
20149631210147520148421068
2015113313851553236110291033
2016105214811765233510481248
201713581840186122609391510

Mens Andøy troner på toppen med en øking på 77,28 prosent økning de siste fem årene, følger Øksnes etter med en økning på 61,97 prosent. Lødingen kommer etter med en økning på 59,79 prosent, mens boligprisene i Hadsel har økt med 51,55 prosent fra 2013 til 2017. Sortland har de siste fem årene hatt en økning i boligprisene på 15,96 prosent, mens Bø har hatt en øking på 13,96 prosent.

Disse tallene stemmer ikke overens med eiendomsmegler Elvenes sin oppfatning.

- Vi har hatt en prisstigning på rundt sju prosent enkelte år, men at stigningen skal være på rundt ti prosent hvert år, det får jeg ikke til å gå opp. Slik vi ser det er det en større stigning på de litt større stedene, som på Sortland, Stokmarknes og Melbu. Prisene stiger i utkantstrøkene også, men ikke like fort som mer sentralt, sier han.

Elvenes presiserer også at man må ha i bakhodet at størrelser, standard og antall solgte hus har en del å si for gjennomsnittet.

Tar høyde for prisstigning

Eiendomsmegler Elvenes sier det har vært en jevn og rund stigning i markedet så lenge han har jobbet i bransjen, altså rundt tretten år.

- Det var dog en del boliger som måtte settes ned i pris under finanskrisen for at de skulle bli solgt, forteller han.

Arkiv

Når boliger legges ut for salg tar eiendomsmeglerne alltid høyde for en prisstigning.

- Av og til slår det feil slik at boligene blir liggende en stund på markedet og dermed må settes ned i pris for å bli solgt, sier Elvenes.

- Selges sjeldent etter første visning

Elvenes forteller at det er veldig sjeldent at hus her i regionen blir solgt etter første budrunde.

- Det har selvfølgelig skjedd, men de fleste husene ligger ute en stund før de blir solgt.

Dette forklarer eiendomsmegleren med at det hender at det kommer inn bud som selger ikke er tilfreds med, og dermed velger å avslå budet.

- Folk mener jo også tidvis at et hus er mindre verdt enn det vi som jobber med dette mener, og dermed legger inn veldig lave bud som selger ikke aksepterer.

- Gjør ikke hjemmeleksen sin

Eiendomsmegleren opplever at mange som kommer på visning ikke har gjort hjemmeleksen sin.

- Mange drar først på visning for så å dra i banken, mens det egentlig burde være motsatt, sier han.

Som en konsekvens av dette hender det at folk på husjakt må se på hus i andre prisklasser enn de først hadde tenkt seg.

- De som er ute etter å kjøpe bolig burde først dra i banken, slik at de vet hva deres budsjett er, konkluderer Elvenes.

Krav til egenkapital påvirker

Ved årsskiftet i 2016 gjennomførte Regjeringen endringer i boliglånsforskriften som sier at en husholdning ikke kan ha en samlet gjeld på mer fem ganger ens årsinntekt. Boliglånet kan heller ikke utgjøre mer enn 85 prosent av boligens verdi, og man må tåle en renteøkning på fem prosentpoeng mer enn renten man fikk da lånet ble innvilget.

Dermed er det et krav til boligkjøpere at de må ha en egenkapital på 15 prosent.

Ifølge Elvenes merket de i 2017 en liten nedgang i antall hus som ble solgt.

- Vi er ganske sikre på at denne nedgangen hadde noe å gjøre med kravet om at man må ha 15 prosent egenkapital. I år ligger vi derimot foran skjema sammenlignet med i fjor, noe som tyder på at de som kjøper bolig har løst dette på et eller annet vis.

Det er varslet en renteøkning i løpet av høsten, men eiendomsmegleren tror ikke det vil påvirke folks mulighet til å kjøpe bolig.

- Vi vet jo ikke hva denne renteøkningen kan bli på, men jeg tror at hvis det er snakk om en liten renteøkning vil det gå fint, konkluderer han.