Selskapet har søkt om forlengelse av en tidligere konsesjon, fram til 31. desember 2022. Skjellsanden selskapet tar opp, brukes i landbruket i Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms. Selskapet eksporterer også skjellsand til det franske selskapet Isaris i Bretagne, som mottar et volum på 10.000 kubikkmeter skjellsand per år.

Uttaket av skjellsand i Risøyrenna gir lokale virkninger i form av permanent skjellsandlager ved hurtigrutekaia i Risøyhamn. Derfra skjer det lossing, lasting og behandling av ilandført skjellsand.

Fylkesmannen fortsatt kritisk

– I forrige søknadsrunde frarådet fylkesmannen konsesjon for uttak av skjellsand fra konsesjon i felt nummer tre i Andøy kommune (Risøysundet) av økologiske grunner. Fylkesmannen understreker dette også denne gang. Det er ingen innvendinger fra de andre høringsinstansene til uttak av omsøkte områder i Risøyrenna. Andøy kommune sier at opptak av skjellsand vil få en positiv innvirkning på seilingsleden, og har derfor ingen innvendinger mot søknaden, skriver nærings- og utviklingssjef Hanne Østerdal i Nordland fylkeskommune i konsesjonen som nå er gitt til Leknes-selskapet Gerd Stensen AS.

Nærings- og utviklingssjefen i Nordland fylke står imidlertid på det samme som tidligere, fordi et av feltene ligger tre kilometer fra Risøysundet naturreservat. Andre ligger lengre unna.

Må ta hensyn til fuglelivet

– Avstanden for de omsøkte uttaksområdene i Risøysundet er så langt fra verneområdene at det trolig ikke vil påvirke botaniske verdier her. Uttakene berører en mindre del av Risøysundet/Risøyrenna. Sett ut fra den samlede utbredelsen av naturtypen og kjent belastning på naturtypen, vurderes det at uttakene ikke vil medføre vesentlig samlet belastning for naturtypen og økosystemet, sier fylket i sin avgjørelse, men ber samtidig om at det tas særlig hensyn til dyre- og fuglelivet i området, spesielt i perioden april til juni.

Nordland fylke har gitt forlenget konsesjon for opptak av skjellsand i tre områder i Risøysundet. Til sammen kan det hvert år tas opp inntil 187.500 kubikkmeter skjellsand fra områdene. Med en kubikkmeterpris på fire kroner i avgift til fylket, tjener Nordland fylke inntil 750.000 kroner per år på gi denne konsesjonen.

Må ta særlig hensyn

I konsesjonsbestemmelsene er selskapet pålagt å drive på en slik måte at den ikke er til hinder eller ulempe for ferdselen på sjøen, det alminnelige fiske-, fugle- eller friluftslivet i området. Det må tas særlig hensyn til dyre- og fuglelivet i området, spesielt i perioden april til juni. Driften kan heller ikke skade fisk som står i merder eller som er låssatt.

Gyte- og oppvekstområder

– Dersom opptaksområdet grenser mot viktige gyte- og oppvekstområder vil villfisk eller områder med spesielle naturvern- eller friluftsinteresser som sjøfuglreservater, havstrand- eller våtmarksområder, skal det utvises særlige hensyn under driften, heter det i konsesjonsbestemmelsene.

I saksbehandlingen har Nordland fylkeskommune vurdert konsesjonen som nå er gitt, i forhold til naturmangfoldlovens bestemmelser om bærekraftig bruk.

Naturmangfold

– Avgjørelser som påvirker naturmangfoldet skal så langt som det er rimelig bygge på vitenskapelig kunnskap. Fylkeskommunen har benyttet tilgjengelige kartportaler og databaser som Artskart, Naturbase og Ygdrasil, for å fremskaffe informasjon som kan brukes til å vurdere konsekvenser av opptak av skjellsand for biologisk mangfold. Sett i forhold til uttakenes omfang vurderes kunnskapsgrunnlaget som tilstrekkelig til å fatte vedtak i saken i henhold til naturmangfoldlovens paragraf 8, heter det i saksutredningen.

Svært viktige områder

De tre lokalitetene i Risøysundet ligger alle i større sammenhengende forekomster av den marine naturtypen skjellsand, Alle naturtypene er registrert som svært viktig. Det er registrert flere rødlistede arter i Risøysundet. Disse er havelle, gulnebblom, fiskemåke, ærfugl og sjøorre.

Vanskelig å vurdere virkningene

Nordland fylke vurderer kunnskapsgrunnlaget som tilfredsstillende for å kunne fatte vedtak i saken. Virkningene av tidligere uttak av skjellsand for marine naturtyper og arter er lite kjent. Dette gjør det vanskelig å vurdere virkningene av videre uttak i området. Føre-var-prinsippet paragraf ni vurderes ikke videre i denne saken, heter det.

Påvirkning av naturtyper

– Påvirkning av et økosystem skal vurderes ut fra den samlede belastning som økosystemet er eller vil bli utsatt for. De omsøkte tiltakene er de eneste konsesjonsgitte uttakene av skjellsand i Nordland. Det er ikke kjent at andre tiltak påvirker de omsøkte skjellsandområdene. Sett ut ifra den samlede utbredelsen av naturtypen og kjent belastning på naturtypen, vurderes det at uttakene ikke vil medføre en vesentlig samlet belastning for naturtyper og økosystemet, heter det i vurderingene fra Nordland fylke.

Ingen motstand lokalt

Daglig leder Asgeir Stensen i Leknes-selskapet Gerd Stensen AS, sier at selskapet er klar over at det er en grense til Risøysundet naturreservat, men poengterer at denne grensa går et godt stykke fra deres arbeid med å ta opp skjellsand.

– I Andøy har vi fått de samme konsesjonene som vi har hatt tidligere, og det har ikke vært motstand mot dette lokalt. Vi får kun positive tilbakemeldinger lokalt. Selve Risøyrenna får konstant tilført masser, og sånn sett er vi med på å holde renna åpen.

Han er ikke like fornøyd med at selskapet hans ikke får ta ut skjellsand ved Bodø, men understreker at uttak av skjellsand der har mindre betydning og at det ikke er så viktig for bedriften.

– Det er først og fremst i Risøysundet vi kan hente opp og eksportere skjellsand med god kvalitet, sier han, og legger til at skjellsand er meget godt egnet til jordforbedring i landbruket, og at skjellsand erstatter kalk.