Rune Albertsen (50) overtok reketråleren «Jungmann» etter faren for noen år siden. For ham selv kommer ikke bruddet med fiskerinæringen så veldig overraskende. Samtidig som han har drevet lokalt reke- og torskefiske, har han gjort det fiskarbonden har vært kjent for i uminnelige tider; kombinert fisket med annen næring. Overgangen ble rimelig stor, fra reke- og torskefiske til renholdsbyrå, i Kabelvåg i Lofoten.

– Overgangen fra torsk og reker til vasking av gulv og vinduer er stor. Jeg vil nok savne både båten, morgenstemningen og dagens første kaffekopp sammen med måsene der ute på sjøen, sier Rune Albertsen til Vesterålen Online.

Reketråling i andre generasjon

Det er over 35 år siden Rune Albertsen første gang etter niende klasse tok sin første jobb som rekefisker. Han er fra Hennes i Hadsel, der han er født og oppvokst. Faren startet med reketråling og kaisalg av ferske reker på1990-tallet. I 2012 overtok han etter faren, og har holdt det gående til nå.

Kultur for ferske reker

– Vesterålingene er trivelige folk å møte på kaia. De setter pris på den gode og ferske reka. Spesielt på Stokmarknes er det mange som har kultur for å spise ferske reker. Og mange foretrekker ferske reker framfor de frosne i butikken. Jeg tror det gamle rekemottaket i Tømmervika er årsaken til at spesielt mange i Hadsel er opptatt av ferske reker til maten, sier Rune Albertsen til VOL.

– Det er krav til kvalitet, ferskhet og at rekene er passelig kokt. Mange detaljer skal på plass for å få rekene perfekt, og jeg har inntrykk av at folk har vært fornøyd med rekene. Mange faste kunder bekrefter dette, sier han.

Vil savne naturopplevelsene

–  Hva vil du savne aller mest fra livet som rekefisker og kaisalg av reker i forhold til å drive et rengjøringsbyrå?

– Tidligere har jeg kombinert rekefisket med renholdsbyrået, men nå er det satsing på renholdsbyrået som gjelder. Fra sjølivet vil det nok være naturopplevelsene ute på sjøen jeg vil savne mest. Det det å stå opp tidlig om morgenen og få med seg soloppgangen, er gode minner. Ellers har det vært fantastisk å oppleve sjøen sammen med dagens første kopp med kaffe og stillheten, sammen med «måsan». Av og til tenker jeg på han som har «konstruert» naturen og det å være ute i Guds frie natur. Det blir nok ikke det samme som å vaske vinduer og gulv, sier Rune, som skynder seg å skryte inn at han har en liten fritidsbåt som han kan bruke når savnet av sjølivet blir for sterkt. Og det gjør han fra Hopen mellom Kabelvåg og Henningsvær, i Vågan kommune, hvor han nå bor..

Hadde tilhold på Hennes

Reketråleren «Jungmann» hadde tilhold på Hennes i Hadsel kommune tidligere, og den hadde fiskerikjennetegn fra Hadsel. I det siste har reketråleren vært registrert i Vågan kommune.

Den egentlige grunnen til at Rune Albertsen slutter med reketråling, er at han «åpen gruppe» har kunnet fiske på fiskekvoten til faren, i tillegg til rekefiske.

– Jeg har kunnet fiske torsk på min fars kvote tidligere, men fra 1. januar ble det stilt krav om at kvoteeieren måtte være om bord i båten. Siden min far ikke har helse til det lenger, gikk kvoten tapt fordi man ikke kan videreføre rettigheten fra en person til en annen, sier han til VOL.

Siden torskekvoten sto på faren, la det hindringer i veien, der målet for myndighetene har vært å redusere antall båter i åpen kvotegruppe. Dermed ville en del av inntektene forsvinne, samtidig som reketråling alene ikke gir nok inntektsgrunnlag til å fortsette.

– Er du fornøyd med salgsprisen for «Jungmann», som gikk for 790.000 kroner?

– Nei, jeg kan ikke si at jeg er fornøyd. Prisen var for lav, men det var hyggelige karer som kjøpte båten. De er unge og kan søke om rekrutteringskvoter, som de unge fiskerne kan få gratis. Ellers ville det fort ha kostet meg mellom åtte og ni millioner kroner å kjøpe en fiskekvote. Det ble i overkant av det jeg er villig til å investere, sier han og understreker at andre fortsetter med reketråling.

– Jeg synes det er kjempefint at han Magne Carstensen fra Melbu fortsetter med reketråling og kaisalg; slik at folk fortsatt kan få kjøpt seg ferske reker på kaia i Vesterålen.

Tråler til 790.000

Det er selskapet Reipåfisk AS som har kjøpt reketråleren «Jungmann» fra Rune Albertsen. Styreleder og fisker Robert Osvald Allen i Reipåfisk AS, som har forretningsadresse i Reipå i Meløy kommune sør for Bodø, sier til VOL at de allerede har hentet reketråleren og har den liggende på slipp.

– Vi hadde et uhell ved kai og fikk et tau i propellen. Det resulterte i at vi mistet propellen. Så snart det er reparert, er vi klar til å fiske reker igjen, sier Allen.

Har testet båt og utstyr

De ferske reketråleierne har allerede vært ute på sjøen og testet båt og utstyr.

– På et hal fikk vi 150 kilo reker. Det er en god båt og det var en grei pris å betale, sier Robert Osvald Allen. Han får broren Marius Laurits Allen som mannskap ombord, etter at han gikk lei av å jobbe som snekker på land.

– Og hvordan kom dere i kontakt med båteieren i Lofoten?

– Båten til Rune Albertsen fant vi på finn.no! Det ble fulltreff!