– Vi er fornøyd med antall passasjerer og har bra belegg på ruta. Utfordringen er å skape lønnsomhet, sier Silje Brandvoll, kommunikasjonsdirektør i Widerøe.

Ikke løsning å øke prisen

Laveste pris mellom Oslo og Andenes i sommer med Widerøe er 1.199 kroner, og de kjører også kampanjepriser på 999 kroner.

– De fleste billettene vi selger er i disse to segmentene, sier Brandvoll.

Hun opplyser at avgifter utgjør 394 kroner av billettprisen og at det i tillegg kommer 12 prosent moms. Det betyr at av en billettpris på 1.199 kroner sitter Widerøe igjen med 661 kroner.

– Å øke prisen tilsvarende det vi trenger for å skape lønnsomhet er ikke noe løsning. Vi tar ut det prisnivået som er mulig i markedet, sier Brandvoll. Hun understreker at dette ikke er noe unik problemstilling for Andenes-Oslo-ruta.

– Det gjelder flere av direkterutene, sier hun.

Skatter- og avgifter

Brandvoll er klar på at det er skatte- og avgiftsnivået som gjør at marginene, de trenger for å få lønnsomhet, er borte.

Kommunikasjonsdirektør: I Widerøe Silje Brandvoll. Pressefoto

– Momsen ble satt opp i forbindelse med statsbudsjettet for 2018. Fortsetter de å sette opp momsen, uten å redusere passasjeravgiften, så blir vi satt sjakkmatt i forhold til rammebetingelsene. Det samme gjelder hvis de setter ned passasjeravgiften og fortsetter å øke momsen. Da nulles det ut, sier hun.

– Dette er distriktenes kollektivtransport

Brandvoll er klar på at regjeringen må se på hele avgiftsstrukturen i flybransjen hvis de skal kunne fortsette med slike ruter som sommerruten mellom Andenes og Oslo.

– Vi håper noen ser totaliteten i dette. Vi har ikke tog der disse rutene settes opp. Dette er distriktenes kollektivtransport, og det må de ta innover seg, mener hun.

Håper å se lettelser

Betyr det du sier at Widerøe ikke vil sette opp direkterute mellom Andenes og Oslo neste sommer?

– Det sier jeg ikke. Vi håper å se lettelser i avgiftsnivået, men kan ikke forskuttere ting. Vi må også sette oss ned å evaluere årets sesong, og prioritere ut ifra hvor vi har størst sjanse til å skape lønnsomhet, svarer Brandvoll.

Lover jule- og påskefly

En ting kan Brandvoll imidlertid love, og det er at Widerøe kommer til å sette opp direktefly mellom Andenes og Oslo til jul, og i forbindelse med påsken 2019.

– Det er satt opp i programmet, så det kommer vi til å gjøre. Rundt høytidene er det så mye trykk i alle kanaler at det er mulig å skape lønnsomhet i de rutene, sier hun.