– Det er fullt trøkk på sykehjemmet nå i sommer. Og enda travlere enn ellers i året, mener hjelpepleierne Merethe Andreassen, og Yvonne Kristoffersen. De får støtte av sykepleierstudent Hanne Langås Jensen.

I Hadsel kommune har man over tid kjørt et prosjekt kalt «Heltids-Hadsel», for å øke stillingsprosenten på helseansatte.

– Ja, vi vil opp i stilling. Selv har jeg kjempet meg oppover, og har nå passert 80 prosent, etter atten år i jobben. Høyere stilling gir mer stabilitet på jobb, det fører til mer forutsigbarhet, og det gir trygghet for de eldre, som kanskje er engstelige, og ikke bør ha for mange ulike mennesker å forholde seg til, sier Merethe Andreassen.

– Flott arbeidssted

– Jeg må understreke at jeg trives veldig godt på jobben. Det er ikke snakk om å svartmale arbeidsplassen, for her er det humør og høyt under taket. Samtidig kan det være slitsomt å måtte «shoppe vakter» for å få økonomien til å gå rundt. Og samvittigheten gjør at vi kan ha problemer med å si nei når vi blir spurt om å ta ekstra vakter. Til sammen blir nok arbeidssituasjonen mindre forutsigbar, og dermed mer slitsom enn ønskelig, fastslår de erfarne pleierne ved sykehjemmet.

– Menn godtatt det samme?

Spørsmålet er om menn ville godtatt samme vilkår som kvinner i omsorgsyrkene ofte må godta. Arbeidsdagen i helsetjenesten kan være veldig varierende.

– Vi føler vi gjør mye ulikt, som å være alt fra psykolog, til frisør og ingeniør underveis i hverdagen. Det spørs om man i et «manneyrke» hadde godtatt våre arbeidsvilkår, sier hun.

– Vi er vanedyr, vi mennesker, skyter Yvonne Kristoffersen inn.

– Det er mange av de eldre som kan bli urolige dersom faste gjøremål ikke gjøres på den måten, eller i den rekkefølgen man er vant til, sier hun.

Hjelpepleierne ved sykehjemmet advarer unge mot å tro at det bare er å ta en helseutdanning, så står det en full stilling og venter på dem.

– Det er slett ikke vår erfaring, sier de.

Flott med ungdom

Tidligere i uka hadde Vesteraalens Avis et intervju med ungdommer i Hadsel som er leid inn for å øke livskvaliteten til eldre på blant annet sykehjemmet på Stokmarknes.

– Det er et veldig bra tiltak. Flott at disse unge kan komme inn her og gjøre oppgaver vi ikke rekker over, og det er selvsagt veldig flott at de får prøvd seg i arbeidslivet, sier Andreassen.

Hun har jobbet ved Stokmarknes sykehjem i atten år, og kan fortelle om stor forskjell på de eldre som nå kommer på hjemmet, sammenlignet med årtusenskiftet.

– Før kom de gående

– På den tiden gikk de opp trappa selv, kanskje med en koffert i hånda. Nå kommer de eldre inn på båre, sier hun.

– En annen ting jeg mener å se, er at vi når får inn en del flere folk som er unge, som har fått Alzheimer med tidlig debut, forklarer Merethe Andreassen. Hun medgir at det er tungt å være hjelpepleier på sykehjemmet, og at arbeidsoppgavene er mange, og varierte.