Faren til gutten som natt til torsdag ble hentet med ambulanse ved Litlevatnet i Sortland, stiller seg svært kritisk til informasjonen som kom frem om saken, og han får dels medhold av politiet.

Foto: Skjermdump fra Twitter.

Hendelsen oppstod da ulykkesgutten skulle svømme ut og hente en venn som var igjen i vatnet, men fikk krampe underveis og returnerte til land. Der svimte gutten av, og ambulanse ble tilkalt.

NTB siterte politiet som uttalte:

– Det er snakk om nattbading kombinert med store mengder alkohol. De to vennene var kraftig beruset, fortalte operasjonsleder Fred Leirvik i Nordland politidistrikt til NTB.

Søndag sa faren til VOL:

–  Min sønn hadde så lite alkohol i blodet at det ikke var målbart.

–  Det var ikke snakk om en drukningsulykke. Han svimte av på land, og det har også skjedd tidligere.

Guttens far, som av hensyn til sin sønn ønsker å være anonym, mener informasjonen som kom frem i media ikke henger på greip.

–  Jeg fikk sjokk da telefonen om at min sønn var havnet på sykehuset kom, og enda mer sjokk da jeg sjekket de lokale nettavisene og så at dette var omtalt som en drukningsulykke, forteller han til VOL.

Rutiner for tilbakemelding til operasjonssentral

Vidar Lundås, seksjonsleder ved operasjonssentralen i Nordland, sier til VOL at politiet i første omgang forholder seg til opplysninger fra melder og vitner.

–  Dersom patrulje fra politiet sendes til stedet har vi rutiner for deres tilbakemelding til operasjonssentralen. Vi ønsker alltid å formidle fakta, men ser at vi enkelte ganger kan uttale oss litt for unyansert, sier Lundås.

Svimte av på land

Faren til gutten reagerer på flere opplysninger i saken. Blant annet at det manglet opplysninger om at sønnen svimte av på land.

Det ble sendt ut informasjon om at det var snakk om en drukningsulykke, og seksjonslederen forteller at operasjonssentralen uttalte seg ut fra førstemelding som gikk på drukning.

–  Det fremkom senere at vedkommende hadde svimt av etter at han kom på land igjen. Denne presiseringen av hendelsesforløpet ble ikke kommunisert ut, sier han.

Ikke målbare mengder alkohol

Guttens far reagerte sterkt da det i nettavisene sto at det var store mengder alkohol inne i bildet.

–  Det er ikke lenge siden gutten min ble myndig og jeg vet at han har et veldig nøkternt forhold til alkohol. Da alkoholnivået ble målt var det snakk om så lite alkoholinnhold i blodet at det ikke var målbart, forteller faren.

Han finner det dermed ikke teknisk mulig at store mengder alkohol skulle være innblandet i ulykken.

Faren vet ikke eksakt hvem han sønn feiret sammen med, og kan dermed ikke si noe om det var store mengder alkohol blant de andre deltakerne.

- Ikke direkte relatert til gutten

Det ble meldt at det var snakk om nattbading og store mengder alkohol, og Lundås sier at bakgrunnen til dette var vitneforklaringer og observasjoner.

–  Dermed trakk vi den konklusjonen at det hadde vært konsumert store mengder alkohol på stedet. Dette ble ikke direkte relatert til gutten, presiserer han.

Ifølge guttens far var sønnen ikke bevisstløs så lenge som 45 minutter.

–  Ambulansepersonellets og politiets patrulje på stedet sine observasjoner er lagt til grunn. Dette er loggført og viser at det gikk over tre kvarter fra meldingen kom inn til vedkommende våknet igjen i ambulansen. Hvilke vurderinger helse foretok da pasienten ble skrevet ut, kan ikke politiet svare for, forteller seksjonslederen.

Beklager

Ansvarlig redaktør i VOL, Geir Bjørn Nilsen, sier i en kommentar til saken at det er han som redaktør som er ansvarlig for alt som skrives på VOL, uansett hvem som er kildene.

–  Vi anser selvsagt nødetatene som de aller mest troverdige kildene, men i denne saken ser jeg at viktige nyanser har blitt borte. Det beklager jeg. Vi har rettet opp saken på de punktene som foreldrene har reagert på, sier Nilsen.

Det var for øvrig redaktøren selv som først skrev om saken på VOL natt til torsdag.