Liv og Stein Tjønsø har drevet Naustet i Sigerfjord så lenge at det for mange har blitt nesten en selvfølge at det vil fortsette å være slik.

Men nå selger de. Til Marius Enoksen, som i årevis har stått bak baren og jobba på Naustet, ved siden av jobben som frisør og daglig leder på Nikita Sortland. Det forklarer Liv Tjønsø slik:

– Årsaken er rett og slett at vi begynner å dra på årene. Vi må tenke på at vi ikke har kapasiteten til å drifte selv. Det har vært litt lavmål på aktivitet de seinere årene. Det er synd at det ikke er mer aktivitet, så vi ønsker at yngre krefter trår til, sier hun.

Slik så naustet som ble Naustet ut i 1999, før Tjønsøfamilien kjøpte det. Siden har de lagd feriehus, og nå er Naustet primært et utleiested, med jevnlige aktiviteter. Foto: Jenny Dahl Bakken

– Tungt og tøft

Tjønsø legger ikke skjul på at salget skjer med tungt hjerte.

– Det er tungt å selge, det er tøft. Naustet er et lite hjertebarn, vi har gjort veldig mye med det. Vi har sittet og sett på noen bilder fra da vi starta opp, det har vært fantastisk å drive i disse årene, sier hun.

Samtidig mener hun de har funnet gode eiere som kan drive det hele videre.

– Vi har lagt ned mye ressurser. Men vi ser vi ikke har kapasitet. Så kommer det noen som har lyst til å drifte videre. Det er da vi slår til. Vi vil at det skal være videre drift. Derfor har vi ikke avertert noe salg. Det er viktig at stedet går til noen som kjenner til Naustet, og vil drifte videre, sier hun. Selv om hun vil savne å kunne gå rundt og ordne ting og tang på stedet, er hun også klar for å la noen andre ta over. Å få mer fritid. Å ikke alltid måtte være tilgjengelig.

Skjønt, det er ikke helt slutt: Fram til paret tar over, vil Tjønsøfamilien fortsatt drive med utleie og ta imot bestillinger. Naustet vil dermed ikke ligge dødt utover sommeren.

Om Marius Enoksen og Halvar Jonassen, har hun kun positive ting å si.

– Vi vet at Marius har en arbeidskapasitet, og at han setter krav til hva Naustet skal være framover. Han er en solid drifter. Marius vil veldig mye, så tenker vi at Halvar kanskje holder ham litt tilbake. Til sammen tror vi de to er verdige driftere. Vi kjenner dem, i hvert fall jeg. De skal bo der nede, det betyr jo også at de skal ha en nærhet til stedet. Det vi vet, er at det er en livsstil å drive et slikt sted, sier hun.

Enoksen og Jonassen må nemlig selge huset - ettersom de også skal flytte til tomta der Naustet ligger.

Liv Tjønsø vil savne Naustet, men gleder seg samtidig til å få mer tid til andre ting. Foto: Jenny Dahl Bakken

Erkjenner at det er over

– Jeg har hatt utrolig mange gode stunder der nede, og fått så mange gode venner. Så det er både og, det der. Nå går vi bare og venter på at ting skal bli ferdig. De skal selge huset, blant annet, sier Tjønsø.

– Kommer vi til å se deg på Naustet, da?

– Marius, blant annet, sier jo det. Jeg tror det, hvis jeg kjenner at jeg har lyst og kapasitet, så tror jeg det. Vi får se. Jeg har veldig godt forhold til de mennene som skal drive, så det ser jeg ikke bort fra. Jeg syns det er artig, og stortrives med å komme ned der. Skuldrene senkes, sier hun.

Nå selger Tjønsøparet Naustet ut av slekta, men selv etter mange års drift er det visjoner de ikke har fått gjort noe med. Tjønsø skulle ønske de hadde fått utvikla stedet:

– Vi hadde ønska å kunne utvikle sjøsida mer. For eksempel kanskje hatt mer båtplass, så det kunne komme flere sjøveien. Og å ha åpen kafé. Vi får nesten daglig henvendelser om kafeen er åpen. Jeg skulle ønske vi hadde klart det. Vi har hatt det noe tidligere, hatt åpen kafé om sommeren, og det har funka, men vi klarer ikke å stå i det. Og det å ha det åpent én dag i uka, er ikke noe vits. Vi har prøvd forskjellig, og kommet til at vi ikke makter det... Så har vi ikke tatt det store skrittet, med kjøkken, sier hun.

Hvordan Naustet vil utvikle seg, avgjøres nå av Enoksen og Jonassen. Marius Enoksen lover å bevare tradisjonene til Naustet, samtidig som han ønsker mer aktivitet. Du kan lese hele intervjuet med ham her: