Enoksen er et kjent fjes for de fleste på Sortland. Han er daglig leder på Nikita frisør på Sortland storsenter, og har i en årrekke jobba på Naustet i Sigerfjord. Selv anslår han at han begynte der så tidlig som 2005.

Det er derfor med kjærlighet til stedet og erfaring med drift og ledelse han nå skal kjøpe Naustet, sammen med ektemannen Halvar Jonassen.

– Det falt naturlig at det var jeg som skulle ha det, sier Enoksen. Han sier det har vært en lang prosess fram mot salget, og at det var viktig at hele Tjønsø-familien ønsket det. De har snakket om det en stund, og også spøkt med det i blant, men nå blir det altså en realitet.

Lover å bevare

Enoksen er veldig hemmelighetsfull om planene for Naustet, men lover at det vil bli mer aktivitet enn i dag. Og at det vil skje ting. Han lover likevel at det ikke er snakk om å kaste alle tradisjoner på båten.

– Naustet vil bestå, det vil ikke bli noe høyglans, for å si det sånn. Slike endringer blir det ikke, sier han. Han er glad i stedet og vil bevare Naustets sjel. Det var også en forutsetning for salg, ifølge ham.

Naustet i Sigerfjordveien selges ut av Tjønsø-familien. Foto: Marius Birkeland

– Svein og Liv var ikke økonomisk avhengige av å selge. Stedet drifta litt seg selv, med utleia de hadde. Så Svein sa at hvis vi ville rive bygget og starte opp noe nytt, ville de heller beholde det selv, sier han. Enoksen sier at han klør i fingrene etter å komme i gang. Men det gjenstår fremdeles noe tid før alt er klart.

– Finansieringa og det tekniske er i orden, men vi må få solgt huset vårt, sier Enoksen. Han og Jonassen flytter nemlig til et av husene ved Naustet - de har kjøpt hele eiendommen. Dermed er det Enoksen referer til som et lite, idyllisk, nyoppussa hus fra 1925 snart til salgs. Og han håper det vil gå raskt, slik at de kan komme i gang. På Facebook, der han selv annonserte kjøpet, anslo han at åpninga ville skje sent på høsten en gang.

Tro på suksess

Selv om Enoksen nå skal ta over Naustet, kommer han ikke til å forsvinne fra Nikitasalongen på Sortland.

– Nei, denne jobben gir jeg ikke avkall på. Her blir jeg 150 prosent, sier han. Enoksen selv tror det vil gå fint å kombinere de to.

– Jeg er jo ung, og liker å holde på. Dette er dagjobben, sier han.

Han har tro på at driften av Naustet vil gå bra, og at de ikke må kaste inn håndkleet etter et år eller to.

– Jeg har tro på at det vil gå bra. Det er som det har vært i alle år, vi har variert litt hvordan driften har vært - om det har vært åpent i helgene, på dagtid, eller sesongåpning. Det kommer folk. Naustet er en fin plass med lojale kunder, og godt innarbeida i lokalmiljøet, sier han.

– Ikke bygd på en dag

Og selv om Tjønsøfamilien nå selger Naustet, har vi neppe sett det siste av dem der.

– Jeg gleder meg til de kommer på besøk. Og vil de bidra, skal de få lov til det. Liv og Svein er helt fantastiske. Det sier jeg ikke bare fordi de lar meg få overta stedet, men fordi det er sant. Jeg hadde ikke vært der siden 2005 om jeg ikke hadde trivdes.

Enoksen ønsker ikke å si noe om prisen, men det blir en stor investering for paret.

– Det er og blir en stor investering. Så er det jo som man sier, Rom ble ikke bygd på én dag, selv om jeg nok mener det burde vært bygd på to uker. Ting tar tid og kan utvikle seg etter hvert.

Enoksens ektemann, Halvar Jonassen, er nok litt mer ukjent for mange på Sortland. De har kjøpt stedet sammen, men hvilken rolle han får i driften, gjenstår å se.

– Han er jo med. Han får beskjed om hva han skal gjøre, og så gjør han det. Jeg er jo sjefen hans, spøker Enoksen.