Hendelsen skjedde i forbindelse med gravearbeider i demningen til Storvatnet knyttet til utskifting av vannrør. Gravearbeidene var ikke godkjent av NVE, og da NVE ble kjent med arbeidet var demningen nesten gjennomgravd.

– Hendelsen kan betegnes som en nestenulykke, der en del heldige omstendigheter var viktige for at ei alvorlig ulykke ble unngått. Viktigst var at Vesterålskraft sendte ei bekymringsmelding til NVE. Dernest var det avgjørende at NVE responderte umiddelbart – varslet berørte aktører, stilte med ekspertise på «skadestedet» og bidro til iverksetting av nødvendige strakstiltak. Gravearbeidene i demningen var ikke meldt inn og godkjent av NVE slik reglene tilsier, skriver saksbehandler Karsten Steinvik hos Fylkesmannen i Nordland i en evalueringsrapport etter nestenulykken den 29. juni i fjor.

Fare for akutt demningsbrist

– Det hadde oppstått lekkasjer i demningen og kun en liten fangdam av vannmettede jordmasser holdt vannmagasinet tilbake. Faren for akutt demningsbrist ble av NVE vurdert som meget stor, skriver Fylkesmannen i Nordland i sin rapport.

I en oppsummering i rapporten, heter det videre at hendelsen hadde et stort skadepotensiale:

– Liv og helse for et stort antall personer (50 husstander) var i fare. Hovedvannkilden for Sortland og strømforsyningen for Vesterålen ville også blitt rammet. I tillegg ville de materielle skadene på bygninger, veier og annen infrastruktur vært omfattende.

Tapte fem timer

– Det gikk knapt fem timer fra NVE fikk konstatert den akutte faren for demningsbrudd til situasjonen var under kontroll og evakueringen ble opphevet. Imens pågikk det ei hektisk krisehåndtering som involverte mange aktører. Krisehåndteringen ble ledet av politiet i nært samarbeid med NVE, kommunen og Sivilforsvaret. Så langt vi kjenner til fungerte dette samarbeidet godt.

At hendelsen skjedde etter arbeidstid medførte ei ekstra utfordring i forhold til varsling og mobilisering av ressurser hos de involverte aktørene. I tillegg krevde situasjonen akutt og omfattende innsats, samt håndtering av en stor mediepågang, heter det i rapporten.

– Sortland kommune opplyser at de har evaluert hendelsen. Vi har bedt om å få oversendt rapporten, men har ikke mottatt noen rapport eller annen informasjon etter hendelsen, skriver saksbehandler Karsten Steinvik hos Fylkesmannen i Nordland i evalueringsrapporten.

Kan utgjøre lokal risiko

Fylkesmannen mener at hendelsen er et eksempel på at dambrudd kan utgjøre en stor lokal risiko.

– Som i dette tilfelle gjelder nok dette først og fremst mindre og eldre dammer med mangelfull godkjenning og «uprofesjonelle dameierne» som eksempelvis kommuner og private vannverkseiere. NVE som faginstans har hovedansvar for dette risikoområdet, men Fylkesmannen bør bidra i oppfølgingen av kommunene. NVE har etter hendelsen hatt tett oppfølging overfor Sortland kommune. Fylkesmannen vil også følge opp hendelsen overfor kommunen – blant annet gjennom tilsyn. Fylkesmannen burde vært varslet tidligere, enten av politiet eller NVE. Dette hadde gitt bedre muligheter for å sette stab og dermed bedre forberedt i fall ei eskalering av krisen. Ettersom ulykken ble avverget hadde den sene varslingen liten betydning.

Sortland kommune undersøker

Teknisk sjef i Sortland kommune, Torgeir Tobiassen, sier i en kommentar til Vesterålen Online at de undersøker påstandene fra Fylkesmannen, og at han inntil det svaret foreligger, ikke kan kommentere saken ytterligere.