I slutten av juni ble den aller første bilen med varer sendt fra filetfabrikken Primex til butikker i Frankrike, etter en periode med prøveproduksjon. Bak storsatsingen på Myre står franske Primex International, som igjen eies av matvaregiganten Picard.

– Går stadig bedre

– Vi har sendt vår første fulle bil til Frankrike, og det er en milepæl. Det går bedre og bedre og vi øker produksjonen gradvis, sier sjef for Primex-fabrikken på Myre, Martin Rasmussen.

Når VOL er innom er det hyse fra Finnmark som ruller over samlebåndene i fabrikken i produksjonen der det er mellom 30 og 50 personer i sving på hvert skift.

– Det er en stor fabrikk og det har vært et stort antall søkere, sier Rasmussen.

Takket være et opplegg i regi av Fiskeriparken Egga Utvikling har filetarbeiderne fått utdanning som er helt rettet inn mot den daglige virksomheten.

– En fantastisk gjeng

– Den utdanningen har tatt for seg alle de viktige momentene som er viktige for fiskeindustri, som kvalitet, HMS, og litt overordnet om drift og LEAN, og vi håper at vi med det har hevet kompetansen noen hakk, sier han, og legger til at Primex er fortsatt i en rekrutteringsprosess, og søker blant annet etter automatiker og elektriker.

– Hva er mest krevende når det er oppstart i en helt ny fabrikk?

– Det er helt nytt utstyr, og nye folk som må lære seg og bli kjent med både utstyret og med denne typen produksjon. Men det er en fantastisk gjeng, jeg hadde aldri trodd vi skulle få tak i så flinke folk, sier Primex-sjefen.

Strekker sesongen lengre

– Vi startet prøveproduksjonen i april og har holdt på helt til juni, der noe av fisken som har vært bearbeidet er levendelagret torsk som kommer herfra lokalt fra Myre havbruk, og noe levendefisk fra Finnmark, sier Rasmussen.

Når det skal leveres råvarer til Frankrike, der kokekunst holdes høyt i hevd, er det en ting som er viktig:

– Kvalitet! I det sjiktet som vi satser på må vi være seriøse på kvalitet.

– Vi skal øke produksjonen jevnlig og gradvis, og det er litt artig at vi har kunnet holde på til midten av juni og faktisk hatt råstoff hele tiden. Levendefisken gjør at vi strekker sesongen, sier Rasmussen.

Nå som det er sommerferie er det en liten stopp for fabrikken, ettersom det skal gjøres noen justeringer som krever en stans. Fabrikken som ruver godt i Myre havn utgjør totalt en investering på over 300 millioner kroner.

– Det er inkludert med eiendom og rorbuene, naboeiendommene og oppgradering av kaianlegg, sier Ramussen.

Kreativ og løsningsorientert

Øksnes Entreprenør har stått for fabrikkbyggingen på Myre, som har skjedd i rekordtempo.

Foreløpig er det fabrikkdelen av bygget som er ferdig, og kontrollrommet som er selve filefabrikkens hjerte.

– I løpet av sommeren skal administrasjonsdelen bli klar, det går fort fremover der også. Fabrikken er bygd i rekordfart, man har bygd alle systemer og har bygd fabrikk på under et halvt år, sier Rasmussen, som sier det siste halvannet årene har vært arbeidskrevede.

– Dette hadde ikke gått uten dedikerte personer. Øksnes Entreprenør de gjør en kjempegod jobb, og har vært veldig kreativ og løsningsorientert Vi er veldig fornøyde med alle våre leverandører, det er ei ære å få lov til å jobbe sammen med så flinke folk, sier han.

Presisjon

Selskapet Marel har levert fabrikklinjene. Og filetfabrikken er blant verdens mest moderne, det siste av teknologi er tatt i bruk.

– I skjæringa er det utstyr som tar hensyn til den ulike størrelsen på fisken, hvis fisken er for stor eller for liten har vi utstyr som håndterer dette. I tillegg så har vi der man tidligere brukte folk som trimmet fileten for hånd, nå en robot og en røntgen som tar et bilde av fileten og forteller til en robot hvor beinene er. Deretter tar roboten og skjærer ut bein og lager porsjoner av fileten, sier Martin Rasmussen.

Det brukes en laser, men det er en vannstråle som skjærer ut bein, og kniver som lager porsjoner av fileten.

– Vi har ulike produkter tilpasset fiskestørrelsen, vi må lage noe som er salgbart. Markedsføringsmessig er det en drøm, med fisk fra arktisk hav. Men samtidig er det ei hard næring med små marginer, og det krever mye jobb for å være med på dette, sier han.

Tett samarbeid

– Vi er kommet inn og tilfører Myresamfunnet noe som kanskje ikke var her i så stor grad fra før av. Her er i dag flere fiskekjøpere og vi håper vi kan komme inn og være med og styrke kjøpekrafta i Myre til de eksisterende kjøperne. Vi har et tett samarbeid med Myre Fiskemottak, som også er våre aksjonærer. De gir oss muligheter på råstoffsiden som jeg ikke trodde var mulig, sier Rasmussen.

Eier i Myre Fiskemottak, Ted Robin Endresen er inne på eiersiden og er med i styret i Primex, sammen med styrets leder Rode Stig Rønning-Hansen, nestformann Frederic P S Lebaron, Celine Marie E Lebarin og varamedlem Børge Holm,

– Når det gjelder restråstoff så er vi med som aksjonærer i Vesterålen Marine Proteiner, og er veldig spent på den satsingen. I tillegg har vi anvendelse og kunder på alt av restråstoffet vårt i dag, sier han.

Vesterålen Marine Proteiner sitt mål, er å gjøre rygger og hoder om til klingende mynt, og høyt prisete forbrukervarer og menneskemat i stedet for at dette i dag går til dyrefôr.

– Der er det et stort momentum, og du øke verdien ganske mye fordi restråstoff er veldig lavt priset i dag, sier han.

– Gir oss god tro på neste år

– I styremøtene prøver vi å ha strategi på det vi gjør, og tar en avstemming på hvor vi er i dag og hva vi gjør videre. Det er veldig nyttig for eierne å få lov til å være til stede og se litt hva som foregår, de er veldig interessert i det som skjer, sier Rasmussen.

Kjeden Picard har 1000 butikker som filetfabrikken på Myre skal forsyne med råstoff. Med en kvadratmeterpris på leiligheter i Paris i hundretusenkronersklassen, er fryseboks noe som ikke er vanlig å ha. Picard har spesialisert seg på frosne ferske varer av høy kvalitet.

Kontorene i fabrikken er ikke bygd ennå, men det er prosessrommet. Herfra styres og overvåkes alt i produksjonen.

– I en fabrikk som dette er det mye tall som skal inn og ut hver dag og det er viktig å ha kontroll. Det vi planlegger videre er å produsere, det er selvfølgelig usikkerhet med råstoffsituasjonen, men det er likt for alle som er i hvitfisknæringa. Det vi må gjøre er å bare ta uke for uke og vudere fortløpende.

–  Vi har hatt en positiv tilgang til nå i år. Det gir oss god tro på neste år. Året i år er året vi bare må komme i gang, det er det viktigste. Ting går bedre enn forventet, sier Rasmussen.

150 tonn over linjene

Neste store milepæl for fabrikken er når alt kjøres fullt automatisert. Etter ferien skal alt være klappet og klart, og man ser fram til sesongen starter igjen.

– Det har litt med når tid vi har fisk tilgjengelig også. Når fabrikken går for fullt skal vi kunne kjøre 60 tonn i løpet av skiftet. Og det å kjøre 150 tonn på en dag skal det være mulig å gjøre, men det er fortsatt en vei å gå før vi er der, sier Rasmussen.

Fransk familieselskap

Han tilføyer at med ny fabrikk er det barnesykdommer, tilpasninger og justeringer som må gjøres. En etter en lukes de bort, til den topp moderne filetfabrikken går på skinner.

Dato for offisiell åpning av fabrikken er ikke satt ennå, men fiskeriminister Per Sandberg er allerede invitert.

– Jeg håper han synes det er verdifullt å komme til Nord-Norge og åpne en fabrikk med nordnorske investorer som lager norske arbeidsplasser. Jeg synes det er ganske fantastisk at det er et fransk familieselskap som kommer og investerer på Myre og lager norske arbeidsplasser, sier Martin Rasmussen.

Primex på Myre vil gradvis øke produksjonen. Administrerende direktør Martin Rasmussen sier ting går bedre enn forventet. Foto: Tone M. Sørensen