Politijurist og seksjonsleder for påtale i Lofoten og Vesterålen, Steffen Ravnåsen, kan ikke gå i detalj om politiets etterforskning av forsvinninga til Truls Johansen.

– Gir dere opp å finne ham?

– Det gjør en for så vidt ikke, men vi oppgir intensiteten. Det har vært intenst søk i et område vi har sett som særlig aktuelt.

– Det ble tidlig, samme dag han forsvant, funnet både en åre og skoen til en av de siktede. Hvorfor konsentrerte man ikke søket om det området fra start?

– Det er søkt der også. Men den siste tida er det spesielt likhundenes markering som har danna grunnlag for «spissing» av søkeområdet.

– Vanskelig når vi ikke finner ham

Men han er tydelig på at etterforskninga hemmes av at søket etter Johansen nå oppgis, uten at det er gjort funn.

– Det vanskeliggjør etterforskninga at vi ikke finner ham. Det må jeg kunne si. Men etterforskninga fortsetter, og siktelsene opprettholdes. Vi må ta en oppsummering til uka, så må vi gå grundig gjennom dette, og ta en vurdering for veien videre, sier Ravnåsen.

– Siktelsen opprettholdes, og en av de siktede sitter fremdeles i varetekt, med brev- og besøksforbud. Dette er svært inngripende. Er det fremdeles grunnlag for videre varetekt, frykter politiet fremdeles mulighet for bevisforspillelse?

– Ja, det er inngripende. Og også noe vi må ta en vurdering på nå, etter at vi tar en oppsummering, sier Ravnåsen.

Han anslår at politiet vil ta en ny vurdering av saka og diskutere veien videre over helga.

– Skjellig grunn til mistanke

Ravnåsen og politiet fastholder at det er grunn til å anta at det har skjedd noe kriminelt i forbindelse med at Johansen forsvant natt til 15. juni - selv om Johansen ikke r funnet.

– Det er skjellig grunn til det, og det har det vært hele veien. Domstolen er også enige i det. Så siktelsen står ved lag, ingen endring de siste ukene. Men det vanskeliggjør det hele når vi ikke finner den savnede, sier han.

– Har dere vurdert muligheten for at de siktedes forklaring ikke stemmer overhodet, og at Johansen kan befinne seg på land?

– Ja, det er en hypotese det også. Vi har også gjort omfattende landsøk.

Unnlatt å hjelpe

De siktede er altså tiltalt for å ha hensatt noen i en hjelpeløs tilstand. En av de siktede er også tiltalt for uaktsomt drap.

Paragraf 288 i straffeloven, som har tre års strafferamme, omfatter dem som «hensetter en annen i hjelpeløs tilstand med fare for liv, kropp eller helse. På samme måte straffes den som unnlater å gi hjelp til noen i hjelpeløs tilstand som vedkommende har en plikt til å dra omsorg for.» Paragraf 287, som har en strafferamme på seks måneder eller bot, handler derimot om brudd på hjelpeplikten, og sier blant annet: «[...]straffes den som unnlater

a) etter evne å hjelpe en person som er i åpenbar fare for å miste livet eller bli påført betydelig skade på kropp eller helse, eller

b) ved anmeldelse eller på annen måte etter evne å avverge brann, oversvømmelse, sprengning eller lignende ulykke som medfører fare for menneskeliv eller betydelig skade på kropp og helse.

Brudd på hjelpeplikten etter første ledd straffes ikke når plikten ikke kunne oppfylles uten å utsette seg selv eller andre for særlig fare eller oppofrelse.»

Reddet seg selv

Ravnåsen bekrefter at deres siktelse gjelder paragraf 288.

– Det er den vi mener er nærliggende i en sånn type sak. Ja, da er det en person som er i livsfare, som man plikter å hjelpe, og lar være å gjøre det. Man unnlater å hjelpe.

– Den siktede har forklart at de begge falt i vannet, og at han måtte redde seg selv ved å komme seg opp i båten for å ha mulighet til å kunne hjelpe Johansen. Dette vil vel i så fall falle innenfor den andre paragrafen, om å redde sitt eget liv. Dere mener altså ikke det var slik?

Dette er relevante elementer å diskutere. Men vi har skjellig grunn til mistanke som bakgrunn for siktelsen vi har gjort. Retten er enige i dette også, sier Ravnåsen, med henvisning til at politiet har fått medhold i varetektsfengsling to ganger hos tingretten og én gang hos lagmannsretten. Lagmannsretten skal i disse dager behandle klage fra siktedes forsvarer på at tingretten fastslo utvida varetektsfengsling.