I den opprinnelige klagen til Fylkesmannen i Nordland, forteller den pårørende at vedkommende på tross av en skremmende opplevelse, fortsatt har tillit til helsepersonalet og legene, men stiller spørsmål ved pasientsikkerheten.

Dette var i januar. I begynnelsen av juni ba fylkeslege Solveig Mollnes Hadsel kommune om opplysninger rundt hendelsen. Og nå har Hadsel kommune svart.

Helse- og sosialsjef Marion Celius i Hadsel kommune sier til Vesterålen Online at det for Hadsel kommune ikke er aktuelt å kommentere en pågåene sak hos fylkesmannen.

– Kommunen har svart fylkesmannen og avventer avgjørelse derfra, sier helse- og sosialsjef Marion Celius i Hadsel kommune.

Pasienten måtte tilbake til NLSH på Stokmarknes etter at sykehjemslegen fikk beskjed fra pårørende.

Ønsker konkrete svar

Anmodningen om tilsynet ble fremmet av en pårørende til en forelder ved et lokalt sykehjem i Hadsel. Den pårørende ønsker konkrete svar på forhold knyttet til den medisinske behandlingen av forelderen. Anmodningen omfatter både sykehjemmet og sykehuset.

Tok bort medisinen

Den pårørende beskriver sykdomsforløpet og sier at forelderen har vært innlagt på sykehuset og bodd på sykehjemmet. Pasienten har mottatt en type medisinsk behandling. I et møte med pasienten, den pårørende, representanter fra sykehjemmet og sykehjemslegen i januar, fikk de beskjed om at den aktuelle medisinen skulle tas ut av behandlingen.

– Jeg stilte da spørsmål til legen om hvordan min forelder ville bli fulgt opp og ivaretatt, siden vi allerede har dårlige opplevelser med at medisinen blir tatt bort, skriver den pårørende i sin henvendelse til Fylkesmannen i Nordland.

Dårligere helse

Etter dette ble forelderens helse dårligere og dårligere. Pasienten trodde først at han hadde blitt syk og etter hvert sluttet å ta telefonen fra den pårørende. Det ble derfor ikke noe av den daglige telefonsamtalen som forelder og pårørende hadde hatt.

– I januar tok han ikke telefonen etter at jeg hadde ringt gjentatte ganger. Jeg var da i kontakt med avdelingen på sykehjemmet, som egentlig bekreftet at […] stort sett lå i sengen.

Kort tid etter dro den pårørende på besøk til forelderen på sykehjemmet, og ble knapt kjent igjen. Det var ingen følelser eller glede over besøket, slik det pleide å være.

Kontaktet vaktrommet

Den pårørende forteller om usammenhengende og lite adekvat samtale.

– Jeg kontaktet da vaktrommet (på sykehjemmet, journ.anm) og sa at jeg hadde opplevd dette i alle fall én gang tidligere. Da hadde blodnivået vært lavt. Dette resulterte i at [...] ble lagt inn på sykehus, skriver den pårørende i klagen.

– Jeg spurte om de tok blodprøver etter at han hadde sluttet med medisinen, men forsto at de ikke hadde funnet det formålstjenlig å sjekke blodnivået.

Tok initiativ

Etter dette oppfordret han helsepersonellet om å sjekke blodnivået, for å kontrollere om det kunne være årsaken til pasientens tilstand.

– Jeg ringte gjentatte ganger for å følge opp at undersøkelser ble gjort og at lege ble kontaktet. Etter det jeg forstår tok man for første gang etter […] en blodprøve som viste blodnivå. Sykehjemslegen var ikke den som rekvirerte denne blodprøven, men allikevel den som skulle vurdere den.

Lagt inn på sykehuset

Legen var i følge den pårørende svært utilgjengelig hele dagen. Personalet fikk ikke kontakt med legen ved sykehjemmet før om kvelden.

– Etter at helsepersonellet hadde snakket med legen, ble pasienten resolutt lagt inn på sykehuset, skriver den pårørende.

Årsaken var at blodverdiene var veldig lave og at pasienten mer eller mindre var lite tilstedeværende selv om pasienten var våken.

Ber om tilsyn

– Jeg ber om at Fylkeslegen foretar et tilsyn som tar rede på hvilke vurderinger som har vært gjort rundt seponeringen av medisinen (avslutter medisinering, journ.anm), både det at den ble seponert, men aller mest hvordan den ble seponert og at det var veldig mangel på oppfølging etterpå.

Den pårørende ønsker også at Nordlandssykehuset Vesterålen skal kontrolleres, ettersom medisinsk ekspertise der skal ha vært i dialog med sykehjemslegen knyttet til avslutning av medisinering.

Opprørt over manglende oppfølgning

«Jeg er mildt sagt meget opprørt over manglende oppfølging av […] når de skulle seponere denne medisinen, spesielt med den historien og kunnskaper de har om  […] sykdomshistorie. Min tillit til pasientsikkerheten er foreløpig ganske så svekket. Jeg har ingenting negativt å si om verken personalet på sykehjemmet eller sykehuset, og heller ikke legene som har vært involvert. Når det er sagt så synes jeg denne opplevelsen ble veldig skremmende, og svært unødvendig for […] å skulle oppleve, og mener det er riktig å få avdekket om det har sviktet en eller annen plass i systemet. Jeg lurer på hvor tilgjengelig sykehjemmet har en lege når vurderinger og oppfølginger skal gjøres», skriver den pårørende til Fylkesmannen i Nordland.

«Jeg ser fram til å få kunnskap om hva som egentlig har vært av vurderinger og om dette er en vanlig måte å behandle pasienter på. Videre ønsker jeg å bli holdt fortløpende orientert om prosessen og gjerne også få muligheten til å uttale meg ytterligere dersom det skulle bli relevant», avslutter den pårørende i sin henvendelse til Fylkesmannen i Nordland.

Opprettet tilsyn mot sykehjemmet

Flere måneder etter at klagen var innsendt, opprettet Fylkesmannen den 4. juni en tilsynssak mot sykehjemmet i Hadsel.

Fylkeslege Solveig Mollnes ber i tilsynsbrevet til Hadsel kommune om pleiedokumentasjon i den aktuelle perioden i januar. I tillegg har de bedt om pasientens legejournal. Sykehjemslegen har dessuten fått beskjed om å redegjøre for pasientens diagnoser, indikasjon for medisinbehandlingen, årsaken til at medisinen ble tatt vekk og hvilken overvåking sykehjemmet ble bedt om å gjennomføre etter at medisinen ble tatt vekk.

Stiller spørsmål om legestilling

Fylkeslegen ønsker informasjon om hvor stor stilling sykehjemslegen er tildelt. I tilsynet bes det om opplysninger om tidsrom for når sykehjemslegen skal være til stede på sykehjemmet. Og om det eventuelt er avtalt om legen skal være tilgjengelig utover den tiden legen er på sykehjemmet.

– Hvis sistnevnt her tilfelle, er det avgrenset til ordinær arbeidstid eller kan legen også kontaktes om kvelden, på natta og i helgene, spør fylkeslegen, som også er opptatt av opplysninger fra klagen om at pasienten ble gradvis dårligere før nedkjøling ble oppdaget. Fylkeslegen er også opptatt av opplysninger om hvem som har rekvirert blodprøver og hvem som skulle vurdere prøveresultatene.

Hadsel kommune svarer

Da svarfristen for Hadsel kommunen gikk ut den 26. juni, sendte enhetsleder Geir Skog i Hadsel kommune den etterspurte informasjonen til Fylkeslegen. Dette inneholdt fortløpende pleiedokumentasjon for pasienten. Kommunen sendte også pasientens legejournal, inkusive laboratoriepapirer. Sykehjemslegen redegjør også for pasientens diagnoser, indikasjoner for behandling med medisiner, årsak til at et legemiddel ble seporert og hvilken overvåking sykehjemmet ble bedt om å gjennomføre etter seponeringen.

Hadsel har dessuten laget en redegjørelse fra kommunen og sykehjemmet for hvor stor stilling sykehjemslegen har, og når vedkommende skal være tilgjengelig utover den tid vedkommende er på sykehjemmet. Kommunen har også svart på om sykehuslegen kan kontaktes om kvelden, i løpet av natta og i helgene.

Overvåking

Det foreligger også en redegjørelse fra kommunen om hvilken overvåking de hadde av pasienten etter at medisin ble tatt bort. Kommunen har i tillegg redegjort for hvem som rekvirerte brodprøve og hvem som skulle vurdere prøvesvaret.

Nå skal informasjonen fra Hadsel kommune holdes opp mot informasjonen fra den pårørende, som har fullmakt til å handle på vegen av vedkommendes forelder.

Helse- og omsorgssjef Martion Celius og enhetsleder Geir Skog er på ferie og er ikke tilgjengelig for kommentarer. Leder for helseavdelingen, Hans Arne Jenssen i Hadsel kommune, opplyser at han ikke er i stand til å uttalele seg om saken.