– Det har gått hardt utover vinterfôret, men beitet på fjellet ser fint ut, sier sauebonde Jann Tore Johansen.

Usikkert hvor mye vinterfôr

Sauene går på beite i fjellet fram til i september før de tas ned igjen.

– Vi må slå det meste av innmarksbeitet, så det blir dårlig når de kommer ned igjen fra fjellet. Vi får se hvor mye vi kan slå, sier Johansen.

Sørpå er det det tørre og varme været som har skapt problemer. I Vesterålen derimot er det den kalde våren og det våte været som har skapt hodebry.

– Det er veldig mye overvintringsskader. Det er 200 mål som er skadd, og jeg har reparert 120 mål av det. Der jeg har sådd på nytt. Det får jeg slått i august, men jeg får bare én slått, sier Johansen.

Lengre på beite

Om andreslåtten i verste fall skulle vise seg å bli dårligere enn forventet, kan Johansen gjøre tiltak for å spare på noe av fôret.

– Vi henter ned igjen sauen i starten av september, men det kan hende de voksne blir sluppet ut igjen for å spare på vinterfôret, sier Johansen.

Selv om Johansen sparer på å ha sauene ute på beite lengre utover høsten, er det ikke bare fordeler.

– Det er negativt at sauene blir sluppet ut på beite igjen, fordi det er mer jobb å sanke de sammen. De sprer seg til alle kanter, men de pleide å slippe dem ut igjen før i tiden, forklarer Johansen.

Til tross for at beitene til bøndene har vært dårlig, har den kalde våren gjort godt for gresset i fjellet.

– Beitene ser veldig bra ut. Vi kan spare mye på å ha voksendyrene på beite lengre. Hvis vi kan spare en måned med vinterfôr er det mye, sier Johansen.

Selv om flere har slitt med isbrann i år, tror han at sauebøndene har vært mest utsatt.

– Det er nok litt verre for sauebøndene fordi sauene beiter på jordene på høsten. Når det er et normalt år går det greit, men ikke i år, forklarer Johansen.