Helge Krøgenes skal jobbe tett med Andfjord Salmon-gründer Roy Pettersen, som ønsker å bygge et stort oppdrettsanlegg for laks på Kvalnes i Andøy.

Fabrikken Næringshage har hatt oppdrag for Andfjord Salmon, og Pettersen og Krøgenes har i det siste snakket sammen om å arbeide for å realisere oppdrettsanlegget sammen.

VOL skrev i helga at Odd Roger Enoksen og Frode Nilsen hadde forlatt Andfjord Salmon-styret, og ble erstattet av Martin Rasmussen (Primex) og sivilingeniøren Tom Bjørvik, som driver med eiendom. Sistnevnte er andværing.

–For meg har dette vært en prosess. Landbasert oppdrett er en veldig spennende bransje, og anlegget som skal bygges på Kvalnes blir revolusjonerende. Laksen kan leve i et rent og lusefritt miljø der det ikke er fare for rømming, sier Helge Krøgenes til VOL.

Utenfor Kvalnes er det et spesielt område på 160 meters dyp der det er tilgang på riktig temperert vann både sommer og vår. Luseproblemer unngås helt fordi luselarvene oppholder seg i det aller øverste vannsjiktet, fem-seks meter under havoverflaten.

Rivende utvikling

Krøgenes tiltrådte stillingen som daglig leder i Fabrikken Næringshage i oktober 2015.  Omsetningen har vokst underveis.

–Jeg har vært med på å tredoble aktiviteten, sier Krøgenes til VOL.

Han skal fratre jobben i Fabrikken Næringshage i slutten av august. Fabrikken har som kjent kontor både på Sortland, Leknes og Andenes. Krøgenes bort «midt i mellom» Sortland og Leknes. Nærmere bestemt på Fiskebøl. Nå blir det flytting til Sortland, hvor Andfjord Salmon kommer til å ha et kontor.

Han er utdannet som siviløkonom fra BI i Oslo, og har lang erfaring fra Innovasjon Norge og utvikling av gründerprosjekter. Fiskebøl vil for øvrig også være viktig for Krøgenes i tiden framover. Han skal arbeide videre med et prosjekt sammen med Norlense.

Stor tro

Han sier til VOL at han har stor tro på prosjektet til Roy Pettersen.

–Betydelige interesser står bak selskapet, slår han fast overfor VOL.

Søker etter ny sjef

I mellomtiden søker Fabrikken etter ny sjef. Ifølge utlysningsteksten søkes det etter en sjef med «strategisk blikk for hvordan næringslivet i regionen kan ta ut sitt vekstpotensial». Det kreves et bredt nettverk for å komme i betraktning, og lederen må være ambisiøs.

Fabrikken Næringshage eies av en rekker bedrifter i Lofoten og Vesterålen.

SE Gruppen er største aksjonær foran SIVA – Selskapet for industrivekst. Ellingsen Invest, Steiro Invest, Chriship, Bulldozer Maskinlag, Asko Nord, Cerpus, Andøya Space Senter og DnB er blant de andre, litt større aksjonærene.