- Jeg oppfatter at de sentrale myndigheter som jobber med dette har vært veldig ryddige. De har også vært imøtekommende for om man klarer å skaffe dokumentasjon for at det de sier, ikke stemmer, sier ordføreren.

- Forstår godt

Pedersen forteller til VOL at han ikke har skrevet under på kampanjen selv.

- Det betyr ikke at jeg ikke jobber med saken. Jeg har hatt kontakt med både politimyndigheter og UDI, forteller han.

Han forstår godt at folk har skrevet under.

- Det er en følelsesladet sak. Folk er glade i familien, og jeg kjenner godt til familien selv. Alle er berørt og vi må bare trøste og gjøre det beste ut av det. Slike saker er veldig vanskelige, sier Pedersen. Han sier også:

- Vi har et ansvar for å ikke skape falske forhåpninger for familien også. Det gjelder både politikere og medier.

Grunnlaget for at UDI vil sende Rahmani og hennes to barn ut av landet er i hovedsak at det ved ankomst til Norge ble fortalt i intervju at hennes mann og barnas far var død. Dette etter at han ble kidnappet. To år senere dukket han opp, og da UDI dermed har motbevist at han er død, trekker de tilbake oppholdstillatelsen.

- Vi burde ha såpass hjerterom

Svein Helge Martinussen, som sitter i kommunestyret i Bø for Venstre, har signert underskriftskampanjen.

- Det er alt for mange familier og barn som blir sendt ut til en usikker fremtid. Vi burde ha såpass hjerterom at vi kan ta imot dem og være en del av deres nærmiljø, forteller han til VOL.

Han mener det går på menneskelige hensyn.

- Vi behøver ikke være så veldig formelle, og vi bør tenke på barna, slår han fast.

- Distriktskommuner har plass til dem

May Valle, gruppeleder for Venstre i fylkestinget, har i likhet med Martinussen signert kampanjen. Dette fordi at hun ser at det er en familie som er integrert i samfunnet, og som samfunnet ønsker skal være der.

May Valle, gruppeleder for Venstre i fylkestinget Foto: Berit Stensland

- Det er det som er så uforståelig. Vi trenger disse folkene, og at de sendes ut når de er ønsket… det er for ille. Distriktskommuner har plass til dem, mener hun.

Må motbevise UDI

Ordføreren sier at underskriftskampanjer er godt kjent her til lands.

- Underskriftskampanjen sier bare at man er uenig i at hun skal sendes ut, Det jeg har sagt til initiativtakerne er at de må finne dokumentasjon som kan motbevise det UDI sier, forteller Pedersen.

Han sier til VOL at han ikke kan si at de sentrale myndighetene som har behandlet saken har gjort feil.

- Jeg har ingen uvilje mot at de skal være her, for jeg vil gjerne ha dem her. Det skal jeg kjempe for, forutsatt at vi får dokumentasjon som underbygger det hun sier.

Artisten Julie Willumsen har også signert underskriftskampanjen, og sier at Bøfjæringene er veldig glade i familien.

Julie Willumsen. Arkivfoto. Foto: Kristin Aafløy Opdan

- Jeg kjenner Shekofeh, har hørt historien hennes og snakket med henne. Jeg kjenner til familien og ser hvor knyttet de er til Bø og til vennene sine. Der er livet deres, det er her de kommer fra, sier Willumsen.

Barns tilknytning til riket

Rahmani og hennes to barn, som da var to år gammel og tre måneder gammel, kom til Norge for litt over fem år siden. Barna snakker norsk og har hele sitt nettverk her i Vesterålen.

Ved andre tilfeller der slike saker er tatt til retten, har retten tidvis landet på at barnas tilknytning til riket ikke har blitt lagt nok vekt på. Dermed har vedtak om utsendelse blitt endret og familier fått bli i Norge.

Ordfører Pedersen sier at han er enig i at barns tilknytning til riket er viktig.

- Men det er ikke det saken har omhandlet til nå. Det går på dette med usanne opplysninger. Hvis noen sitter på dokumentasjon for at UDIs grunnlag ikke er sant, håper jeg de kommer med det. Det må frem, slår han fast.

Blir ikke hentet på natten

Pedersen forteller at han har fått bekreftet av politiet at Rahmani og barna ikke blir hentet på natten.

- Dette skal foregå ordentlig, det er jeg trygg på, sier han.

Han har tillitt til at myndighetene har gjort en grundig jobb, men sier at han må ha tillitt i alle leirer.

- Jeg kan ikke skrive under kampanjen uten bevis på at UDI har tatt feil. Får vi det, skal jeg være den første som reiser ned med bevisene, konkluderer han.