– Vi forstår ikke hvorfor politiet har stanset søket når vi er i den situasjonen at likhunder har gjort markeringer i et definert område. Vi ønsker at politiet skal fortsette å søke,  sier far Yngve Larsen og stefar Morten Nilsen til VOL.

Søkene i privat regi foregår på siste dag. De pårørende har fortsatt håp og synes at det er svært beklagelig at politiet har stanset de aktive undervannsøkene og gått over i en overvåkningsfase.

Møte med politiet torsdag

– Vi var i møte med politiet torsdag etter at de har bestemt seg for å legge ned undervannssøkene. Vi synes det er beklagelig og stiller spørsmål ved at politiet avslutter søkene i tolvte time. Det er sagt med rene ord at Truls befinner seg en plass i det området, sier far Yngve Larsen.

– Det var en fra politiet som formulerte det slik «at nå leter vi ikke lengre etter nåla i høystakken, men ei nål i et vegg til veggteppe», supplerer stefar Morten Nilsen.

Jan Erik Jenssen i Subsea Nor klargjør ROV-en for siste dag med søk i privat regi. Foto: Tone M. Sørensen

Når de pårørende stiller spørsmål ved hvem som har besluttet å avslutte undervannssøkene, er svaret at det er politiet i sin helhet som har tatt avgjørelsen.

– Det er sagt fra politiets side at det skal gjøres ei vurdering senere. Vårt håp er at søkene gjenopptas i politiets regi. For slik det har stoppet opp nå, føler vi på både frustrasjon, irritasjon og sorg. Til sammen er alt det tungt å bære, sier Larsen.

Ingen logikk

Samtidig understrekes det at de i all hovedsak er fornøyde med innsatsen som politiet har lagt i forbindelse med saken. Mange frivillige har også deltatt i søkene.

– Selv om vi noen ganger synes at det har gått for sakte, har det blitt gjort en stor innsats. Men det virker som om politiet bare har hatt en viss sum og tid til rådighet, og at det er pengesekken som rår. De har snudd timeglasset, og når sanda har rent ut, ble søket stanset, sier Morten Nilsen.

– Vi forstår det ikke, fordi det ikke er noen logikk i å stanse søket nå som hundene har gjort flere markeringer, sier han.

Fem markeringer i området

Onsdag 18. juli satte politiet i gang søk med de nevnte, svenske likhundene, som er de samme som ble brukt til å finne levningene etter svenske Kim Wall i den berømte danske «Ubåt-saken».

MS «Viljar», med skanner og ROV (undervannsubåt), ble hyret inn av politiet de fem dagene søkene med likhundene, pågikk. Et kart viser hvor hunder har gjort fem markeringer, på steder i området mellom innseilinga til Tunstad og Hjellsandvika på Skogsøya.

– De har tatt et utgangspunkt i søket etter Wall, og har markert et område på tusen meter. Vi har hatt et godt samarbeid med politiet, og det ønsker vi å fortsette å ha, sier Andre Reinholdtsen, som er en venn av familien og som har deltatt i søket hele veien.

Han mener det definerte området burde vært utvidet, kanskje til 2000-3000 meter på grunn av straumforholdene.

– Da blir det et mye større område, sier Reinholdtsen.

Taktiske søk

– Vi har helt andre dyp og straum enn hva som var tilfelle i områdene der de søkte etter Wall. Jeg tror det er straumen som er det avgjørende, og her bør det settes ut straum-målere i området for å kunne legge opp til å gjøre mer taktiske søk, fordi luktmolekylene kan bli fraktet mye i mellom i havet, sier Reinholdtsen.

I området har de blitt overrasket over hvordan straumen beveger seg mellom flo og fjære. For å gjøre effektive søk, er det like viktig å konstatere at her ligger Truls ikke. Subsea Nor har laget detaljerte kart over de store områdene som er søkt gjennom.

Andre Reinholtsen sammen med de pårørende har fortsatt håp. - Vi mener det definerte området burde vært utvidet, sier Reinholdtsen. Foto: Tone M. Sørensen

– Vi har 15-timers dager med søk. Nå som vi er ferdig, vil politiet få kartene, og noen kart har de allerede fått. Så får vi bare avvente å se hva de bestemmer seg for å gjøre, utover i etterforskningen, sier Jan Erik Jensen.

Ønsker likhundene tilbake

Torsdag kveld, 19 juli, gjorde likhundene markeringer. Dykkere ble sendt ned, men det ble ikke gjort funn. Søndag ble hundene sendt hjem og politiet valgte å avslutte undervannssøkene onsdag 25. juli.

– De svenske hundeførerne har en teori om at Truls befinner seg i nærheten av Tunstadholmen, ut fra anslagene som ble gjort, sier Reinholdtsen.

Fra midten av juli til midten av august, foregår det som på folkemunne kalles «hunddagan». Det er en naturlig renselsesprosess i havet der mye tang og tare som ligger ned til 15-20 meter, slipper og flyter opp til overflaten.

– Vi tror at forholdene vil være gunstige nå, og at man bør utvide det området som er definert som søkeområde siden luktmolekyler kan dra langt i mellom. Derfor ønsker vi å få disse hundene tilbake for å gjøre en enda mer presis markering, sier Nilsen.

Kartet viser hvor likhundene har markert, og familien stiller spørsmålstegn ved at letinga er gått over til en overvåkningsfase. Foto: Tone M. Sørensen

Han tilføyer at det var veldig positivt å se hvor raskt likhundene ble satt inn etter at beslutningen om at de skulle brukes, ble tatt.

– Det er tydelig at samarbeidet mellom politiet i norden er godt, sier han.

Tøft å ta inn over seg

– Når det er sagt, så er det tøft å ta inn over seg at politiet har valgt å avslutte. Ikke bare for oss som er pårørende, men for alle som har bidratt i letingen. Og for hele lokalsamfunnets skyld, skulle vi ønske at de ikke stanset nå, sier Yngve Larsen.

Andre Reinholdtsen er enig.

– Vi føler at vi er så nærme målet. At søkene nå ble stanset, det blir som å stoppe på oppløpssiden for å drikke saft, sier han.

– Straum er trolig den faktoren som har gjort dette vanskelig. Vi har målt den til 0,4 og 0,5 knop. Og når vi endelig finner Truls, så tror jeg vi vil  få en aha-opplevelse. Han ligger enten veldig lett, eller veldig vanskelig til, sier Reinholdtsen.

Sorgen på vent

Både far og stefar reiste hjem umiddelbart de fikk nyheten, og har deltatt i søkene siden oppstarten.

– Etter ei uke reiste vi bort på ferie, for vi var bare var nødt til å komme oss bort fra alt, sier Yngve Larsen.

Å lete etter en sønn på havet, har vært ei ubeskrivelig påkjenning.

– Den beste måten jeg kan beskrive dette på, er at dette er noe jeg ikke unner min verste fiende, sier han.

En varm klem på kaia, far og stefar leter sammen etter Truls. Foto: Tone M. Sørensen

Stefar Morten Nilsen har deltatt aktivt hele tiden siden han var hjemme og hadde anledning.

– For min egen del har jeg nok undertrykt sorgen, og satt den litt på vent mens alt dette har pågått. Mennesker er forskjellige og man reagerer ikke alltid likt, sier han.

Etterforskningen av saken har pågått parallelt, og fra familien har man ønsket å gi politiet arbeidsro.

Det verste er å ikke vite

Hver morgen har de lagt ut på havet med friskt håp. Det eneste de vil, til det beste for alle parter, er å finne Truls. Larsen har gjennom bistandsadvokat Merete Ovesen, også forsøkt å gi uttrykk for dette overfor politiet.

– Det har vært stunder med hjertebank, men også fine stunder med håp, sier Yngve Larsen, som forteller om stor støtte og samhold i forbindelse med søket.

Både far og stefar arbeider på havet, det samme som Truls selv gjorde.

– Man vet jo at det er risiko forbundet med det ved at man kan falle på havet eller skade seg. Hadde vi visst at det var et hendelig uhell som lå bak, så tror jeg vi i større grad kunne forsont oss med dette.

– For alle involverte er det utrolig viktig å finne Truls, rett og slett for å finne ut hva det er som har skjedd. Slik det er nå, vet vi ikke, og det er ei stor belastning, sier Yngve Larsen.

Skal søke på Andøya

Hjelpekorpset til Øksnes Røde kors var tirdag ute i søk i seks timer.

– Politiet har også vært i kontakt med Norsk Folkehjelp på Andøya og de skal også gjennomføre et strandsøk nå i overvåkningsfasen, sier Morten Nilsen.

Mange private har bidratt med penger til søk, og familien mener at et helt lokalsamfunn fortjener at saken får en avslutning.

– At politiet legger ned søket, etter at vi har et definert område å lete i, blir helt feil. Det er forferdelig trasig, ikke bare for oss, men for alle som har et håp om at Truls skal bli funnet, sier Larsen.

– Det vi håper på nå er at politiet gjør ei ny vurdering og at søket tas opp igjen, sier slår Morten Nilsen fast.