Næringssjef i Andøy kommune og programleder for Samskap, Brita Erlandsen, sier til Vol at det siden oppstarten av prosjektet i juni 2017, så langt er bevilget 12,50 millioner kroner i tilsagn til ulike prosjekter. Prosjektkostnadene ved ferdigstilling av de 39 prosjektene som det til nå er bevilget penger til, vil totalt komme på 27,34 millioner kroner.

– Jeg vil poengtere at dette ikke er penger som er delt ut, men er tilsagn som utbetales når prosjektene er gjennomført i henhold til prosjektplan, sier Brita Erlandsen til Vol. Ifølge oversikten fra Samskap, vil prosjektene etter planen gi 322 arbeidsplasser ved gjennomførte hovedprosjekter.

Næringssjef i Andøy, Brita Erlandsen Foto: Bjørn Inge Karlsen

Prioriterer seks områder

For de seks innsatsområdene hvor Samskap prioriterer penger, er det innen primærnæring og havbruk at det så langt er bevilget mest penger. På dette området har ni prosjekter fått tilsagn om til sammen 3,17 millioner kroner. Totalsummen for primærnærig og havbruk tilsvarer etter gjennomføring 7,80 millioner kroner.

Ti søknader innen reiseliv

Innsatsområdet reiseliv har flest prosjekter, hvor ti søknader har fått til sammen 2,64 millioner kroner i tilsagn og som er beregnet til å koste 5,48 millioner kroner ved ferdigstilling av prosjektene. Teknologi og kompetanse har fått tilsagn om 3,61 millioner kroner til fem prosjekter, og som er beregnet til 7,23 millioner kroner ved gjennomføring.

«Attraktive» områder

Seks prosjekter på innsatsområdet «attraktivt bosted» har fått tilsagn om 1,12 millioner kroner, beregnet til 2,27 millioner kroner ved gjennomføring. Innsatsområdet «attraktivt etableringssted» har fått tilsvarende 1,77 og 3,79 millioner kroner. Det minste innsatsområdet er «fellestiltak på tvers av innsatsområder», som har fått bevilget henholdsvis 203.000 kroner i tilsagn og 416.000 kroner i prosjektkostnad. Til sammen omfatter dette 12,51 millioner kroner i tilsagn og 27,34 millioner kroner i prosjektkostnad.

Det var i forbindelse med vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon i november 2016, at Andøy kommune søkte om å få status som omstillingskommune. Det ble innvilget i mai 2017. I omstillingsperioden skal penger gjennom Samskap resultere i 350 nye arbeidsplasser i kommunen.

Mer enn å behandle søknader

– Ungdom er en prioritert målgruppe for omstillingsarbeidet. Ungdomsrådet i kommunen har vært med på hele prosessen med å velge innsatsområder og de har også hatt oppgaven med å bestemme navnet Samskap. Ungdom skal involveres i gjennomføringen av programmet, og til høsten skal kommunen igangsette et prosjekt for å utarbeide en egen «ungdomsstrategi» – der hovedmålet er å øke bosettingen av unge i Andøy, sier Erlandsen.

Hun betegner jobben til Samskap som noe mer enn å behandle søknader. Det er også en viktig oppgave å skape optimisme og tro på en framtid i Andøy. Det er nødvendig å si at dette er en jobb vi alle skal gjøre sammen.

Alle må bidra

– Samskap alene kan ikke dra hele lasset, her må alle bidra. Vi er avhengig av gode ideer og prosjekter, engasjement og ikke minst framsnakking, sier hun.

– Siden vedtaket kom i november 2016 til dagen i dag, har vi opplevd og opplever et stort engasjement fra næringslivet og folk i Andøy. Kommunen har mange muligheter til å skape ny aktivitet, både innenfor reiseliv, romteknologi, og primærnæringene fiskeri, landbruk og havbruk. Vi ligger geografisk plassert «midt i smørøyet» i forhold til alle disse områdene og vi har et unikt engasjement og samhold blant innbyggere i Andøy som gjør at jeg har stor tro på at vi sammen skal få dette til, sier næringssjef og programleder for Samskap, Brita Erlandsen til Vol.

Noen av sakene

Det er bevilget  penger til mange prosjekter, og flere prosjekter kan komme. I mai ble det kjent at det jobbes for å etablere en flyskole på Andenes. Brødrene Roger og Kristian Adolfsen er sentrale i dette prosjektet.  Andøya Space Center jobber med et stort satellittprosjekt.

Samme selskap jobber også med droner og flyvedlikehold. I det siste prosjektet er Widerøe en sentral aktør. Det jobbes også med flere store oppdrettsprosjekter. VOL omtalte nylig at sjefen for Fabrikken Næringshage begynner i Andfjord Salmon, som har store planer på Kvalnes.  A. H. Holding er samtidig sentrale i planene om å bygge et stort, landbasert oppdrettsanlegg på Andenes.

I tillegg arbeides det med flere større og mindre prosjekt.