Mona Boberg Myhre, nestleder i Dyrebeskyttelsen i Lofoten og Vesterålen, forteller at folk tar kontakt med dem direkte, men også gjennom sosiale medier og andre kjente.

- Det er alt for mange som tar kontakt med oss fordi at de ikke, av ulike årsaker, kan ha katten sin mer, sier hun.

Et økende problem

VOL har tidligere omtalt det økende problemet med eierløse katter i Vesterålen. Nå er det er større problem enn før, og Dyrebeskyttelsen har per dags dato rundt 80 katter inne.

Til nå har Dyrebeskyttelsen i Lofotoen og Vesterålen hatt inn 130 dyr, hvorav tre av disse har vært hunder.

- 20 katter har blitt avlivet eller døde etter sin ankomst til oss på grunn av sin tilstand, sier Boberg Myhre.

Iløpet av 2017 har det blitt adoptert ut 60 katter og kattunger totalt.

Kattungen "Søtnos" ble levert til avlivning hos Anicura, men dyrebeskyttelsen fant heldigvis et hjem til den. Foto: Dyrebeskyttelsen.

- De dyrene vi har inne i skrivende stund er fordelt på 34 fosterhjem, opplyser nestlederen.

I tillegg til disse kattene har Dyrebeskyttelsen i Tromsø måttet avlaste avdelingen i Lofoten og Vesterålen mye.

- Totalt har de avlastet oss med mellom 30 og 40 katter vi ikke har hatt kapasitet til å ta inn, der alle var hjemløse. Noen av kattungene de gravide mødrene fødte døde i Tromsø grunnet komplikasjoner som følge av innavl i kolonien de kom fra, forteller Boberg Myhre.

- Må sterlisere og kastrere kattene

Årsakene til det økende problemet er mange, men usteriliserte og ukastrerte katter er en av dem.

- Katteeiere er nødt til å kastrere og sterilisere kattene sine. Vi får ikke bukt med dette problemet før folk innser dette, konstater Boberg Myhre.

Hun mener også at det er mange som avler på kattene sine.

Denne kattemoren ble funnet med fire små kattunger ute. Her venter hun i transportburet mens de frivillige jobber med å få tak i ungene. Foto: Dyrebeskyttelsen.

- Eiere må også slutte å gi bort kattunger ukritisk. Det er mange som muligens ikke skulle hatt katt.

I tillegg til dette er det også en del såkalte "villkattkolonier" og "hjemmekolonier" i Vesterålen.

Har venteliste

Akkurat nå har Dyrebeskyttelsen her i regionen venteliste på å ta imot katter.

- Hvis noen skulle ta kontakt nå må vi prioritere kattunger, gravide katter, katter med barn eller skadde katter. Vi har flere fosterhjem, men det er ikke slik at hvis vi får et nytt fosterhjem nå tar vi inn en katt. Det må reserveres til tilfeller der de virkelig trengs, forteller nestlederen.

Dumper og reiser fra katter

- Her om dagen ble det dumpet tre friske og fine kattunger på Smines i Øksnes. Det er ingen som bor der, ser man bort fra et par hytter, så de har blitt dumpet, konstaterer Boberg Myhre.

Hun forteller at det på sommeren er en pågang av katteeiere som finner ut at de ikke kan ha katten sin, og at eiere ved enkelte tilfeller reiser fra dem.

- Det er faktisk ulovlig å reise fra katten sin uten tilsyn, poengterer nestlederen.

- Få noen til å se etter den

Slik hun ser det klarer de fleste å finne plass til katten sin på sommeren.

- Det beste er å få noe til å se etter den og at den har vann og mat. Man kan jo også montere katteluke slik at katten kan bevege seg fritt inn og ut, så fremt noen ser til den en gang for dag.

Selv om mange setter katten sin bort på «ferie» til andre på sommeren, mener ikke Boberg Myhre at dette er så lurt.

- Kattene forviller seg ofte bort når de kommer til nye omgivelser. Dette fordi at de ikke kjenner området, samt at mange ønsker å finne hjem til eierne, forteller hun.

Katter på avveie eller forlatte katter vil ikke klare seg over lengre tid.

- De har ikke anlegget til å leve fritt ute i naturen, og å mate villkatter er det verste man kan gjøre. Det forlenger bare lidelsen, mener nestlederen i Dyrebeskyttelsen i Lofoten og Vesterålen.

- Meld fra til politiet og mattilsynet

Hvis man skulle komme over katter som enten er forlatt av eierne, dumpet eller som må klare seg alene i sommer, anbefaler nestlederen folk til å gjøre dette:

- Ring politiet og Mattilsynet først. Selv om det er usikkert hvorvidt det blir tatt tak i er det viktig at slike tilfeller blir registrert.

Når det er gjort kan man ta kontakt med Dyrebeskyttelsen.

- Vi er en frivillig organisasjon meg begrensede ressurser, men vi prøver å hjelpe til. Uansett er det viktig at politiet og Mattilsynet blir kontaktet først fordi at det er vanskelig for oss å være mellommenn i alle disse situasjonene, sier Boberg Myhre.

- Adopter voksne katter

Dyrebeskyttelsen her i regionen opplever at de fleste som vil adoptere katt fra dem, ønsker kattunger. Det skjønner ikke Boberg Myhre.

- Det beste du kan adoptere er en voksen katt. De er ferdig med rampestreker, har en ferdig utviklet personlighet og du vet hva du får.

Katten Mira bor i fosterhjem i Bø, og er en munter katt. Foto: Dyrebeskyttelsen.

Hennes eget første møte med Dyrebeskyttelsen var for noen år siden da hun adopterte en voksen katt fra Harstad.

- Det er den roligste, mest kosete og familievennlige katten jeg vet om, slår hun fast.

Trenger ulike former for hjelp

Med et økende problem trenger Dyrebeskyttelsen alltid noen ekstra hender, men det er ikke slik Boberg Myhre først og fremst ønsker at folk skal bidra.

- Slutt å gi bort katter uhemmet. Kastrer, steriliser, ID-merk og vaksiner kattene deres! Slike tiltak gir ringvirkninger.

Samtidig sier hun at folk, i tillegg til at folk skal spre budskapet deres, kan hjelpe til med annet frivillig arbeid.

- Vi trenger jo transporthjelp av katter og utstyr, frivillige som kan stå på stand, fosterfamilier og slikt også, sier hun, og legger til at man også kan bli medlem av dyrebeskyttelsen.