Helge Vasseng, har også arbeidet for organisasjonen Norske redningshunder og har drøye 30 års erfaring som hundefører med redningshund. Søk og redning er også blitt profesjonen hans, etter at han har studert internasjonal beredskap ved Høyskolen i Narvik.

Vasseng vet mye om hvordan både redningshunder og likhunder arbeider og hva de er kapable til. Han har dessuten selv deltatt i søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23).

Redningshunden hans var en av de som gjorde markering i området ved Børøya.

Onsdag 25 juli valgte politiet å avslutte undervannssøk, og letingen etter Truls har nå gått over i en overvåkningsfase.

Pårørende stiller seg kritisk til politiets beslutning og ønsker det definerte leteområdet utvidet på grunn av straumforholdene, og at de svenske spesialtrente likhundene kommer tilbake til Øksnes for å gjøre flere søk.

Ekstremt vanskelig å lokalisere

– Når det gjelder å få likhundene tilbake i området, så er jeg litt usikker. Jeg har vært der selv og hatt markering med min hund. Noe av problemet når det gjelder personer som har omkommet i sjø, er at straumen gjør at personen flytter seg hele tiden. Det er som å lete etter nåla i høystakken, sier Helge Vasseng.

Han tilføyer at han tror politiet har gjort ei god og grundig vurdering.

– Jeg skjønner veldig godt at de pårørende vil lete videre. Samtidig synes jeg politiet har gjort veldig mye i denne saken, sier han.

Det har vært lett mye i søket etter den savnede i løpet av de siste seks ukene.

– Den dagen jeg gjorde markering var det to hunder som markerte i området, og en tredje dagen etter. Og disse hundene fra Sverige, gjorde nye markeringer i andre områder der, sier han.

Har vært med på funn

Vasseng og hans redningshund var med på søkene som gikk ut fra Kråkberget.

– I området ved Børøya var det mye tareskog. Det er ikke så lett for dykkere å komme nært, og det samme gjelder for undervannsubåt, sier han.

I  forbindelse med internasjonalt beredskapsarbeid, har Helge Vasseng deltatt på søk etter jordskjelv i Iran og Nepal. Som hundefører for en redningshund som er trent til å finne mennesker, er det særlig en faktor han fremhever som sentral.

– Du må lese og følge med hunden din og se på hvilken holdning den har. Blir den nysgjerrig på noe, betyr det at en har funnet noe som verdt å undersøke nærmere. I søk fra båt,  siker hunden i ro og fanger opp luktmolekyler som skiller seg ut fra andre. Vann fører med seg lukt, noe som er en kjensgjerning, sier Vasseng.

Stor kapasitet

Han er ikke i tvil om at hunden utgjør en stor ressurs og kapasitet i søk etter omkomne. Han har selv vært med på å finne en druknet person.

– Det var for noen år siden i Svolvær, der en person lå på 12 meters dyp. Dykkere gikk ned og fant personen etter at hunder hadde markert. Den fremgangsmåten fungerer, sier Vasseng.

– Søk i sjø er den vanskeligste innsatsen, sier Helge Vasseng, som selv har deltatt i søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23). Foto: Privat

Vanskeligst å søke i havet

Han understreker at å søke på havet er de mest vanskelige søkene.

– La oss si at det ligger en kropp i havet. Den kan flyte over store avstander på grunn av straumforholdene. Du kan ha ei markering i dag, men det er ikke sikkert personen er der i morgen. I sjøen er det, beklageligvis, andre faktorer som spiller inn, sier han.

At det nå er gått over seks uker siden Truls Henrik Johansen forsvant, er en faktor.

– For de som har trent mye på liksøk, kan det være mulig å gjøre funn, dersom liket oppbevarer seg i søkeområdet. Men jeg tror som sagt at det har vært leita både mye og lenge, og det er vanskelig å finne en omkommet i et slikt havområde, sier han.

Bruker klær fra døde i treningen

Vasseng har hatt godkjent redningshund i 30 år, og har nå sin sjette godkjente redningshund i rekken. Det ligger tre års utdannelse i bunn for å trene opp en redningshund, som kan finne folk både i landsøk, under snømasser og under vann.

– De har en enorm kapasitet og er en flott ressurs innen søk etter folk. Likhundene har fått en ekstra trening og man tar gjerne det som ei påbygning i treningen, sier Vasseng. Han har brukt noen av de samme metodene som de svenske likhundene i sin utdanning.

– Vi har trent hundene våre ved å bruke klær fra døde personer, som blir gjemt bort, og så skal hundene finne igjen klærne.

Vil ha belønning

Hundene markerer på ferten og arbeider villig for å få ei belønning.

– I utgangspunktet vil de jobbe for å få ei belønning de har lyst på. Derfor må ha en god belønning slik at hundene jobber for å få den, sier Vasseng.

Når det gjelder å finne en person som er omkommet, er det mange faktorer som spiller inn, blant annet hvordan temperatur vil påvirke i hvor stor grad det avgis lukt.

Har vært tilfeller tidligere

Det har tidligere vært tilfeller i distriktet, der omkomne har blitt funnet etter lang tid.

– Det hender at folk blir borte i havet og reker i land en plass etter mange uker eller måneder. Det har faktisk skjedd et par ganger i Harstad-området, der folk har falt i havet og druknet og rekt i land på Senja etter et par måneder, sier han.

For redningshunder og likhunder er det nesa som er verktøyet som brukes. Prinsippet er i grunnen akkurat det samme som en jakthund, som plukker opp fert.

– En hund har ekstremt god luktesans og det er artig å kunne bruke den til noe fornuftig, sier Vasseng, som har noen hundre leteaksjoner bak seg opp gjennom årene.

Når det gjelder søket i Øksnes vestbygd, er ikke Vasseng sikker på at der er mer som kan gjøres.

– Det er en politijobb, og jeg vil anbefale at man slår seg til ro med at politiet gjør så godt de kan. Jeg har tiltro til at de arbeider systematisk med saken, slår Helge Vasseng fast.