Torsdag kom folkeminnegransker Gotaas til Skogvoll for første gang i sitt liv for å starte stoffinnsamlingen. Som folkeminnegransker har han lang erfaring med å samle inn kulturhistorisk stoff via muntlige historier. I sitt profesjonelle liv skriver han nå sin 32. bok for Gyldendal. Det er en biografi om Oddvar Brå. Boka om Skogvoll skriver han som et dugnadsprosjekt. Gotaas er en kjent forfatter og har skrevet flere bøker om skiidrett, deriblant hopphelten Wirkola samt sine egne opplevelser som skiløper. Forfatterskapet er omfattende, og nå er det Skogvoll som skal beskrives.

– Det startet under en skitur med Jon i vinter. Han spurte om hjelp til å dokumentere historien om Skogvoll, siden det var så mye interessant og verdifullt der som blir borte med menneskene, minnes Thor. For ham er det enkelt å få til dette. Man må intervjue de menneskene som har vokst opp på Skogvoll og finne skriftlige kilder.

Gjennom familien Kristiansen

– Vi bestemte oss for å skrive historien sett gjennom familien Kristiansen, altså slekta til Jon. Boka er således ingen bygdehistorie som omfatter alt om alle i det omtalte området. Vi bruker fyldige bygdebøker, i tillegg til at Andøy historielag er involvert i prosjektet. Dette og annet lokalhistorisk materiale er det fint å støtte seg til, forklarer Thor. Likevel er det mye på Skogvoll av allmenn interesse.

– Et gårdsbruk, en familie og ei grend sier mye om samfunnet omkring. Det viser hvordan mennesker levde i nær fortid. Uten en forhistorie blir mennesket fattig. Da forstår det heller ikke nåtida, for en vet ikke hvorfor vi er kommet dit vi er nå, og er mindre skikket til å møte framtida, fordi en mangler forankring, mener Thor. Han viser til at det på Skogvoll bor det tre-fire stykker fast i dag, men at det virker som det fortsatt er litt kvalitet i samfunnet ved mange feriegjester. Thor peker på bildet av fotballaget til Leif (Jon pappa) fra 1953 på veggen i stua på Skogvoll.

Syklet to mil for fotball

– Det er mye interessant i det bildet med de karakteristiske luene fra en annen tid. Leif syklet en mil hver vei til Dverberg for å trene, sier han. Den samme Leif måtte bo på Nordmela seks kilometer borte for å gå på skole annenhver uke.

– Det sier litt om utviklingen i logistikk og kommunikasjon den gangen i forhold til nå, da vi sitter og har kontakt med hele verden her i stua via internett, bemerker Thor. Jon er barnebarnet til Karl Wilhelm og Albertine som drev gården inntil onkelen hans Sigurd overtok. Faren hans er en av åtte søsken som vokste opp på eiendommen «Enigheten» på Skogvoll.

Rotfestet via barndomsminner

– Jeg har vært mye her siden jeg var bitte liten, selv om vi bodde i Brumunddal. Når jeg var liten var fortsatt bygda i drift, og jeg har mange barndomsminner både fra fisket med onkelen min og lek med andre unger, sier sommerturisten og Skogvollentusiasten Jon. Summen av alt skapte gode barndomsminner som gjort at Jon også søker til bygda som voksen.

– Pappa og onkelen min Bjarne er her hele sommeren, men han har overlatt mye av drifta av husene til broren min og meg, sier Jon. De har vært flinke til å ta vare på ting, og har laget et lite museum i fjøset.

– Vi opplever at neste generasjon også vil tilbake hit. Da er det bra at de gamle får fortalt de husker før alt blir borte, sier Jon. Thor sier at boka skal være interessant å lese uavhengig av om du er interessert i Skogvoll.

– Dette er lokalhistorie med litt videre perspektiv som skal være artig for alle, sier han. Boka planlegges utgitt på eget forlag til neste år.