Lone og Ådne Bertheussen fikk, etter en lang debatt i formannskapet i april som primært dreide seg om påstått forskuttert saksbehandling av Rødts Christoffer Ellingsen, lov til å kjøpe en tomt gjennom fradeling.

De søkte opprinnelig om konsesjon for erverv av hele eiendommen, men dette mente formannskapet brøt med konsesjons- og jordloven. Det de derimot tillot, var at gammel eier delte opp eiendommen i en boligdel og en jordbruksdel, hvorpå begge ble solgt til Bertheussen-paret under forutsetning om at de måtte leie ut jorda i jordbruksdelen / sikre drift. Slik ble vilkårene i jordloven oppfylt, etter formannskapets syn.

Ønsker mer jord

Det er naboene Rigmor og Hugo Næss som nå klager vedtaket inn for formannskapet, og ber om at klagen også oversendes fylkesmannen.

De har også tidligere ønsket å kjøpe eiendommen, ettersom de trenger tilleggsjord. De ønsker å utvide egen gårdsdrift, og dessuten planlegger de at datteren skal ta over om et par år. Det krever rom for vekst, noe de ikke har nå, skriver de i sin klage.

De mener loven er brutt fordi paret ikke skal dyrke opp jorda selv, og vedtaket ikke fastslår hvem de skal selge eller leie til - kun at det må gjøres "til bruk i drift". Tidligere har flere i området vist interesse for jorda og paret har også inngått leieavtale med en grunneier i området.

Næss-paret mener formannskapet rent prinsipielt må avklare hva «bruk i drift» betyr - hvorvidt det holder å dyrke gress for salg, eller om man må ha aktiv husdyrproduksjon.

Bryter loven

De påpeker også at det i loven står at vedtaksmyndigheten skal gjøre en vurdering av om delinga fører til en driftsmessig god løsning, og om delinga kan føre til drifts- eller miljømessige ulemper for landbruket i området.

«Dette er noe Formannskapet i hht til Konsesjonsloven og Jordloven er pliktig å gjøre. Varaordfører Nordlund bekreftet i møte den 08.06.2018 at en slik vurdering jf. Konsesjonslovens §1 og §9 samt §12 i Jordloven ikke ble gjort før vedtaket ble fattet.»

I sin klage trekker de også fram at vedkommende paret har inngått kjøpsavtale med for deler av jorda, ifølge dem har betydelige jordressurser liggende ubrukt.

Paret driver gård helt inntil den aktuelle eiendommen, og mener det beste driftsmessig hadde vært om de fikk overta hele eiendommen. Nå deles den også opp ved at deler av den går med til bolig.

Selger av eiendommen har bedt om at Bertheussen-paret skulle få lov til å kjøpe.