VOL har gjennomgått samtlige kunngjøringer publisert i Brønnøysundregistrene for morselskapet A.H. Holding AS og datterselskapet AS Andenes Havfiskeselskap i perioden 2010 til og med 2017. Ingen av kunngjøringene i meldingene for disse to selskapene inneholder informasjon om aksjeutvidelse eller emisjon i nevnte periode.

45 til 70 millioner

En emisjon gjennomføres vanligvis når et forretningsforetak har behov for frisk kapital og investeringer til videre drift eller ekspansjon. Den 7. januar 2010 fortalte Andøyposten at argumentasjonen for emisjonen var at A. H. Holding AS ønsket å bygge en ny tråler, som ville kreve en kapitalutvidelse på 45 millioner kroner. I tillegg arbeidet selskapet for å få inn ytterligere 25 millioner kroner for å kjøpe «Andøybuen», en tråler som i sin tid ble bygd og drevet av familiene Nilsen, Røsnes og Kristoffersen gjennom deres respektive selskaper. Politikerne i Andøy fikk med andre ord informasjon om at majoritetseierne så for seg en emisjon i størrelsesorden 70 millioner kroner.

Fattig kommune på Robek

På denne tiden var Andøy kommune på den såkalte «Robek»-listen. Det vil si en liste over kommuner som er under statlig økonomisk overvåking og godkjenning. Beregninger på den tiden viste at Andøy kommune, som da eide 34 prosent av aksjene i A.H. Holding AS, måtte spytte inn mellom 15,3 og 25 millioner kroner i den tillyste emisjonen, slik den ble beskrevet overfor politikerne. Rådmann Kristen L. Pedersen mente da at kommunen måtte selge Andøy Energi AS for å kunne delta i en slik aksjeutvidelse. Dette var noe av begrunnelsen for at hun innstilte på å selge kommunens aksjer i A. H. Holdig AS framfor å bli med på en kostbar investering.

Voldsomt press mot kommunen

Administrasjonen og politikerne i Andøy kommune var i januar 2010 under et voldsomt press fra de private aksjonærene, godt hjulpet av selskapets bankforbindelse og det polske verftet, som skulle bygge den nye tråleren.

Formannskapet og kommunestyret behandlet saken henholdsvis den 7. og 11. januar, og vedtok salg av kommunens aksjer. Dagen før formannskapets behandling, den 6. januar, hadde Sparebanken Nord-Norge satt som frist for å få en avklaring fra A. H. Holding.

Samtidig hadde det polske verftet som skulle bygge tråleren, satt 15. januar, som betalingsfrist for innfrielse av en betaling knyttet til byggekontrakten. Ifølge avtalen med verftet ville kontrakten bli opphevet og «nullet» dersom betalingen ikke var i orden. I praksis var fristen fire dager etter Andøy kommunestyres behandling av aksjesalget.

Emisjonen ble aldri gjennomført

Det skjedde imidlertid aldri noen aksjeutvidelse etter at Andøy kommune solgte sine aksjer til majoritetseierne i A.H. Holding AS.

Ifølge Andøyposten den 14. januar 2010 fortalte Andreas Haugen at selskapet planla å bygge det som kunne bli et av Norges mest moderne fiskefartøy.

–  Vi vil fortsatt være i Andøy, men vi ser ikke muligheten til å bevare selskapet i Andøy dersom kommunen sitter i ro. Signalene vi har fått er at kommunen ikke kan være med. Vi mener at prisen vi ha gitt er god i forhold til at det dreier seg om en minoritetsandel, sa Haugen. I den videre spørsmålsrunden sa Haugen at han reagerte på at selskapet ble kledt naken gjennom behandlingen, og at opplysningene fra lukket møte hadde lekket ut.

– Jeg er glad saken er avgjort, og fornøyd med utfallet. Nå kan vi komme i gang med det vi skal gjøre, sa Haugen til Andøyposten etter at møtet var slutt.

29. januar i 2010 ble det framsatt krav om lovlighetskontroll overfor Fylkesmannen i Nordland. Klagen passerte kommunestyret 22. februar 2010.

Saken ble også klaget inn til Efta-avtalens overvåkingsorgan, ESA, 25. juni 2010.

Disse klagene ble i 2013 brukt som forklaring på hvorfor det ikke var nødvendig med en aksjekapitalutvidelse likevel.

Solgte tråler

I 2013, solgte A. H. Holding AS den gamle «Andenesfisk I» til Russland. Det gjorde at selskapet bokførte et stort overskudd. Driftsresultatet gikk fra 1,6 millioner kroner i 2012 til 71,4 millioner kroner i 2013, inkludert salgsgevinsten på tråleren.

Andøyposten stilte spørsmål ved at aksjekapitalutvidelsen ikke var gjennom i februar 2013. Da var det kjent at rederiet skulle bygge en ny tråler i Tyrkia. Andreas Haugen svarte da til Andøyposten:

– Det forandrer seg, alt ettersom hvordan banken vurderer selskapet, og hvor mye penger vi tjener, forklarte Haugen i 2013.

For de gjenværende eierne av A. H. Holding ble kjøpet av kommunens aksjer svært lønnsomt. I 2017 solgte selskapet en tråler med tilhørende kvoter til Eidsfjord Sjøfarm. Transaksjonen var på et sted mellom 800 og 900 millioner kroner.  Eierne har satt av 97 millioner kroner i utbytte i 2017-regnskapet.