I dag sier han til Bladet Vesterålen (krever pålogging)  at han har fått flere henvendelser fra publikum.

– Pasienter i Bø, Øksnes og Andøy må (..) passere Sortland og bruke ytterligere 20 minutter til Stokmarknes. Dette gir 40 minutter ekstra kjøretid for sjuke på natt eller helg, i stedet for at legevakta kunne ligge der veiene møtes – og som blir kortest for de fleste i regionen. Likeså for legene som skal bemanne legevakta, sier Sture Pedersen til BLV.

Nærheten

Utspillet får Hadsel-politikerne til å reagere. En av dem er Jan Steffensen, Melbo og omegn samarbeidsliste (MOS). Han var sjef ved sykehuset da felles legevakt ble etablert på Stokmarknes i tilknytning til sykehuset. Steffensen har en klar begrunnelse hvorfor legevakten ikke bør flyttes:

– Slik jeg ser det oppveier fordelene med en legevakt samlokalisert med sykehuset ulempene. Fordelen er nemlig betydelige, og det vet alle pasienter som har hatt bruk for mer hjelp enn det legevakten kan gi, sier Steffensen.

Han sier at geografiargumentet er gyldig. Det blir kortere reisetid for alle om legevakten ligger på Sortland.

– Men nå er det en gang sånn at sykehuset ligger på Stokmarknes. Jeg tror derfor at vesterålingene har mer igjen på å slippe å bruke 20-25 minuttene ekstra på en ny sykehustur etter besøket på legevakten, sier Steffensen.

Han peker på at Sortland var med i vurderingen da dagens modell ble valgt, men da beslutningen ble tatt mente alle at samlokalisering på Stokmarknes var best.

Sentralisering?

Arne Ivar Mikalsen, Venstre, er helt på linje med Jan Steffensen.

– Et sykehus har røntgen og laboratorium. Er du syk og kommer deg til sykehuset, vil du dermed få disse fasilitetene rundt deg. Det vil bli veldig dyrt å bygge opp tilsvarende kapasitet bare 20 minutter unna sykehuset, påpeker Mikalsen.

Han bemerker for øvrig at utspillet fra Sture Pedersen er fascinerende.

– Er Sture Pedersen plutselig for sentralisering? Bruker man hans argumentasjon på branntjenesten, tekniske tjenester og kommunerevisjonen kunne vil kanskje klart oss med en kommune i Vesterålen, og det har vel ikke akkurat Sture Pedersen ment før, sier Mikalsen.

Varaordfører Kurt Jenssen, Sp, sier at han ikke vil lage noe særlig «holloi» om saken før han får satt seg mer inn i den, men han mener å huske at nærheten mellom sykehuset og legevakten var viktig da beslutningen om å etablere en legevakt i tilknytning til lokalsykehuset ble tatt.

Til BLV sier Tove Mette Bjørkmo, Ap, ordfører i Sortland:

– Vi må først av alt diskutere legevaktordninga ordentlig, hvordan den fungerer, dernest kan plassering bli tema.