– Jeg har vært her i to og en halv uke, og skal være her i en uke til. Deretter skal jeg til Tyskland i en uke, og så skal jeg være her i en uke til. Jeg var også her tre uker i jula, forteller Emily Palmer (18).

Møtet med Norge

Turene til Norge og Stokmarknes har vært for å besøke kjæresten Johannes.

– Jeg kommer fra et travelt byområde i Maryland, og alt er annerledes her. Både folkene og været. De er mer tilbakelente. Hjemme er det «gå gå gå» og stress hele tiden. Foreldrene fokuserer på jobb hele tiden, og snakker mest om det og kriminalitet, forklarer Palmer.

Hun forteller at hun ikke helt visste hva hun skulle pakke da hun skulle besøke Norge for første gang.

– Da jeg skulle til Norge første gangen, visste vi ikke en gang hvor Norge var. Vi trodde det var isbreer og isbjørner her, og visste ikke helt hvordan jeg skulle overleve. Hva skulle jeg spise? Mamma ville at jeg skulle pakke med mye klær og mat.

Hun fikk oppleve nordlyset for første gang, og syntes det var både rart og fint.

– Da jeg kom hit til jul, hadde jeg ikke sett noe lignende før. Jeg hadde aldri sett fjell før. Hjemme har vi en bakke som heter Sugerloaf Mountain, som vi går opp på og tenker «wow vi er på toppen av fjellet», men det er kanskje halvparten så høyt som fjellene her. Og det så ut som en tegneserie her, som i Grinch tegnefilmen. Og bebyggelsen er så liten at alle kjenner alle, og det virker som tillit er en stor ting i Norge, sier Palmer.

Trygt

Hun opplever at Stokmarknes og Norge er veldig stille og rolig sammenlignet med hjembyen.

–Jeg føler meg trygg her. Jeg syntes det er rart at folk ikke låser dørene til huset eller bilen. Hjemme stoler vi ikke på folk med en gang, så det var et stort sjokk å komme hit. Jeg kan ta en løpetur og ha i begge øreproppene og løpe i skogen, sier Palmer.

Hun er også vant til at det er jobb og kriminalitet som er de store samtaleemnene rundt middagsbordet.

– Nyhetene her er veldig annerledes. Her handler det om at en mann løp inn i en elg, og det er det ikke på nyhetene hjemme. Der er det mer kriminalitet, sier Palmer.

Mellom fjell og hav

Hun forteller at hun opplever at nordmennene vektlegger tillit, og opptatt av å hjelpe hverandre.

– Alle husene her er også forskjellig, og i ulike farger. Hjemme så skal huset være likt  med naboenes. Vi skulle bytte ut vinduskantene på huset og måtte gå igjennom en hel prosess med å si ifra til naboene, forteller Palmer.

Hun forteller at hun også har bitt seg merke i at folk er mer opptatt av været her.

– Det virker også som at folk setter mer pris på dagene der det er sol. Da ligger alle utenfor husene og soler seg. Jeg liker det best når det regner. Vi er vant til at det er varmt hele tiden, og vi får ikke sånt regnvær, forteller Palmer.

Hun tror at hun kanskje har fått en større forståelse for nordmenn enn vanlige ferieturister.

– Jeg har kanskje fått et større innblikk enn vanlig turister. Jeg føler at jeg har blitt en del av familien og har blitt bedre kjent med normene og det er veldig kult. Folk sier også at nordmenn er usosiale og skye, men det synes ikke jeg de er her. For de hilser og stopper for å snakke, forteller Palmer.

– Jeg ville definitivt flyttet hit hvis jeg kunne. Det er så stille og rolig, men etter en stund trenger jeg å være rundt høylytte amerikanere. Det er en kul tanke å bo her, for dem som bor her tar det ikke for gitt at de bor her, avslutter hun.