Et skriftlig spørsmål er levert inn like før helga til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, av stortingsrepresentant Wilfred Nordlund fra Sortland. Nordlund spør hvilke grep regjeringen gjør for å sørge for at miljøet for maritime patruljefly (MPA) her til lands er forberedt på mottak av de nye flyene P-8 Poseidon.

Møtte tillitsvalgte

Nordlund hadde nylig et møte med tillitsvalgte i Forsvaret, og er orientert om at minimalt skal være gjort fra sentralt hold.

– De har ikke satt i gang prosessen godt nok, og det er fare for at vi ikke kommer til å ha folk nok både til å fly P-3 Orion fra Andøya samtidig som man må ha operatører og teknikere kurset med kompetanse på de nye P-8 flyene på Evenes, sier Nordlund.

– Hvordan vil regjeringen legge til rette for bemanning for opplæring på nytt fly, spør derfor Nordlund forvarsministeren.

Bekymret for teknisk personell

Nordlund understreker til Harstad Tidende at han ikke er bekymret for at de skal få tak i piloter som kan fly de nye flyene.

– Det er teknisk personell som er utfordringen. Det er ikke akkurat noe en-ukers kurs som skal til for å lære opp teknisk personell. Det er også snakk om sensitivt utstyr på disse flyene, og full sikkerhetsklarering må til for alle som skal ombord.

Nordlund sier de tillitsvalgte naturlig nok er bekymret for at Forsvaret ikke skal ha folk nok til oppgavene i tide, slik at man ikke får levert materiell til både NATO og landets eget behov.

– De skal være klare til å ta imot de første flyene fra 2021 på Evenes, men om de skal ha personell nok som har gått gjennom utdanningsløpet er det ikke mulig å være fullt operativ på P-8 før tidligst i 2025/2026, mener Nordlund.

Vil ha plansvar

Han spør videre om regjeringen har en plan for å ivareta den operative virksomheten på dagens P-3 Orion, som i dag har base på Andøya flystasjon, inntil de erstattes med de nye Poseidon.

Nordlund er også opptatt av at dagens personell ivaretas, og stiller samtidig forsvarsministeren spørsmål om regjeringen vil vurdere en kollektiv tiltakspakke for ansatte ved Andøya flystasjon.

Det er ventet at Bakke-Jensen vil gi et svar på disse spørsmålene innen ei uke.

Evenes flystasjon skal bli hovedbase for MPA, og fremskutt base for Norges nye kampfly F-35.

Les mer: Ønsker redegjørelse for Avinors kostnader på nye Evenes flystasjon

Les også: - Nedleggelse av Andøya flystasjon vil være et historisk feilgrep